[AUDIO] Amploarea protestelor de la Kiev scade de la săptămână la săptămână

ue

23 decembrie 2013

100 de mii de persoane au protestaţ ieri, în centrul Kievului, pentru a cincea duminică la rând, şi au cerut demisia guvernului şi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate. BBC notează că manifestaţia a fost mai mică decât cele din săptămânile anterioare, la care au participat chiar şi până la 500 de mii de persoane. Protestul de ieri a fost primul de după anunţarea unui acord economic între Ucraina şi Federaţia Rusă, prin care aceasta din urmă reduce cu o treime preţul gazului şi îi acordă Kievului un împrumut de 15 miliarde de euro. Rusia a fost acuzată de mai mulţi lideri europeni că a exercitat presiuni economice asupra Ucrainei pentru a o determina să renunţe la asocierea la Uniunea Europeană.

21 decembrie 2013

Uniunea Europeană vrea să accelereze procedura de semnare a acordurilor de asociere şi liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, la sfârşitul summit-ului de iarnă, că semnarea documentelor ar putea să aibă loc până în luna august.

În privinţa Ucrainei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat că autorităţile din această ţară nu s-au angajat încă în mod ferm pentru semnarea documentelor, în ciuda numeroaselor discuţii la nivel înalt din ultima vreme:

Consiliul European de Iarnă s-a încheiat astăzi, la Bruxelles, după o dezbatere a şefilor de stat şi de Guvern asupra principalelor probleme de politică externă ale Uniunii, ne-a relatat corespondentul Radio România, Sorin Croitorescu.

De același autor

Related Articles