[FOTO] Ziua Internaţională a Cititului Împreună sărbătorită bilingv în Caraș-Severin cu lecturi despre Centenarul Unirii

497

Motto: „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii”. Mihai Eminescu

Se spune și este foarte adevărat că un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Cel care nu citeşte trăieşte o singură viaţă. Cărţile sunt mai mult decât cărţi, ele sunt viaţa, sufletul şi miezul timpurilor trecute, motivul pentru care oamenii au muncit şi au murit, esenţa şi chintesenţa vieţilor lor.


„Cartea este cea mai complicată şi cea mai măreaţă minune dintre minunile create de omenire în calea ei spre fericire”,spunea Maxim Gorki

Ziua Internațională a Cititului Împreună, Z.I.C.I. 2018 este un evenimentul susținut la nivel național de grupul Citim Împreună România. Ediția din acest an a reușit să adune de peste 6 ori mai mulți parteneri decât cea de anul trecut, asigurând astfel organizarea unui eveniment de lectură în aproape toate județele țării.

Managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” din Caraș-Severin, Clara Maria Constantin ne-a declarat:

“La nivel local, partenerii din acest an ai bibliotecii sunt: Colegiul Național ,,Diaconovici- Tietzˮ Reșița, Școala Gimnazială Nr.2 Reșița și Grădinița PP Riki Priki Reșița.
Bibliotecarii vor citii prichindeilor de la grădiniță, Erwin Josef Țigla, de la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” se alătură elevilor de la Colegiul Național ,,Diaconovici- Tietzˮ cu lecturi în limba germană și la Școala Gimnazială Nr.2 Reșița, bibliotecarii împreună cu elevii și părinții vor lectura cărțile preferate al tinerilor.Bineînțeles că se vor citi și povestioare despre Centenarul Marii Uniri, cu acest prilej.”

Ce înseamnă „Citim Împreună”:

Citim împreună atunci când una sau mai multe persoane se alătură unei alte persoane care citește cu voce tare, ascultă, privesc, își imaginează și se implică în poveste fiecare în felul lui, dar toți împreună. Cititul împreună se poate practica de către mame și bebeluși, tătici cu copii, bunici și nepoți, unchi cu nepoței, surori și frați. De un mare succes se bucură și lectura împreună între educatoare și copii, profesori și elevi, asistente și pacienți, asistenți sociali și beneficiari, bone și bebeluși, copii și lideri în tabere, prieteni.
Cititul împreună, în special între adulți și copii, este una dintre cele mai frumoase activități din lume, mai ales dacă e făcută cu drag și cât mai des. Citim Împreună România recomandă zilnic 20 de minute de lectură împreună.

Casa Corpului Didactic Caras-Severin prin Asociația Învățătorilor din județ susține acest eveniment, participând activ la implementarea lui după cum afirmă directorul instituției, Nicoleta Marcu.


„Tot ce am trăit în zadar s-a făcut zid,tot ce-am înţeles s-a făcut fereastră”, spunea marele poet român Nichita Stănescu.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este o fereastră spre libertate, iar în Caraș-Severin este sărbătorită bilingv cu lecturi despre Centenarul Unirii.

Epilog: „O cameră fără cărţi este ca un corp fără suflet”. G.K. Chesterton

Anca Bica Bălălău