Direcţia silvică: Recoltarea integrală a cotelor de mistreţ reduce riscul propagării pestei porcine africane

Mistreţul este principalul animal care transmite pesta porcină africană!

Identificarea în nordul României, pe raza judeţului Satu Mare, a unui focar de pestă porcină africană provenit din Ucraina constituie o prioritate a Direcţiei silvice Caraş-Severin, a precizat pentru Radio Reşiţa Traian Roşu – şeful compartimentului vânătoare şi salmonicultură.

Conform acestuia, acest lucru impune luarea unor măsuri de prevenţie în sensul diminuării efectivelor de mistreţi prin recoltarea integrală a cotelor evaluate. Cu cât sunt mai rari, posibilitatea de propagare a bolii scade şi automat şansa de transmitere a virusului se reduce.

Dacă în teren, de-alungul văilor, unde caută răcoare, că infestarea cu pestă presupune fierbinţeală mare animalelor, se observă exemplare apatice sau moarte, acestea trebuie imediat prelevate şi neutralizate, fie prin îngropare directă în condiţii de maximă siguranţă, fie transportate către o unitate de incinerare a deşeurilor animale cu care Direcţia silvică are contract, a mai spus Traian Roşu:

Pesta porcină africană este o boală virală a porcilor domestici şi mistreţilor care prezintă febră hemoragică şi are ca rezultat mortalitate de până la 100% a animalelor infectate. Nu are riscuri pentru sănătatea umană, dar poate avea consecinţe socio-economice, comerciale şi de securitate alimentară majore.

Boala s-a răspândit în întregul Caucaz şi Europa de Est de la intrarea sa în Georgia din Africa în 2007. În anii care au urmat, boala a trecut frontierele şi a intrat în Armenia, Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Polonia, Letonia, Moldova şi recent Republica Cehă şi România. Orice ţară cu un sector al producţiei de porcine sau de mistreţ este în pericol.

În timp ce toţi membrii familiei de porcine sunt vulnerabili la infecţie, boala clinică este văzută doar la porcii domestici şi sălbatici, precum şi la mistreţii europeni cu care sunt înrudiţi. În prezent nu există vaccin împotriva virusului pestei porcine africane.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles