Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu. Intri pe propria răspundere

1169

Zeci de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice din Caraş-Severin funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Deşi implică anumite riscuri, ca cele din clubul Colectiv, acestea nu încalcă legea.

Practic, clienții barurilor, cluburilor, restaurantelor, hotelurilor sau marilor magazine intră în acestea pe propria răspundere. Până la obţinerea autorizaţiei, beneficiarii investiţiilor care vizează construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor, cu următorul conţinut: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”.

„Până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor care vizează construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective, cu următorul conţinut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: «Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu.»”, prevede proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 decembrie. Legea a fost promulgată în această săptămână de președintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Sute de clădiri funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu

În Caraş-Severin sunt multe astfel de situaţii, spune sublocotenent Elena Tarla, purtător de cuvânt la ISU Semenic:

„În urma controalelor efectuate, personalul ISU a constatat că la nivelul judeţului funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu 16 obiective în domeniul comerţului şi 55 de obiective în domeniul de alimentaţie publică”.

Proprietarii acestor spaţii au o lună la dispoziţie pentru a monta panourile, în caz contrar, riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

Citeşte şi: De astăzi, autorizaţiile de securitate la incendiu devin obligatorii

Obligaţia vizează categoriile de construcţii cu următoarele destinaţii şi funcţiuni:

  1. a) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de comerţ – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine şi hipermagazine;
  2. b) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului;
  3. c) clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente şi camere de închiriat în regim hotelier.

(Sebastian Dragomir)