[FOTO] UEM Reşiţa se implică activ în protejarea şi conservarea mediului din Banatul de Munte

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, singura instituţie din Caraş-Severin care a marcat Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale.

Ca fost custode al ariei protejate Cheile Rudăriei, instituţia de învăţământ superior din municipiu a fost gazda unei mese rotunde care a întrunit alături reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, ai Gărzii Forestiere şi de Mediu, RNP Romsilva, Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului şi membri Asociației “Prietenii munților” Reșița. Prorectorul universităţii, Christian Paul Chioncel a creionat succint principalele criterii de interes care au stat la baza elaborării proiectului de promovare a turismului în Banatul de Munte cu implicare directă a autorităţilor de mediu din judeţ:

Cât de importantă este promovarea cadrului natural al Banatului de Munte, unic în această parte a ţării şi care sunt criteriile de promovare ale acestuia aflăm de la prof. univ. dr. Gheorghe Popovici – autorul ghidului turistic al Banatului montan:

Judeţul Caraş-Severin are un enorm potenţial turistic lăsat de la natură, fapt pentru care este impetuos necesară conservarea ariilor naturale pentru că acest lucru atrage turişti şi înseamnă creştere economică, a subliniat Alexandru Borza – reprezentantul Asociaţiei “Prietenii Munţilor” din Reşiţa:

Amintim că, în Regiunea Vest există 131 de arii naturale protejate, dintre care 53 ființează pe raza județului Caraş-Severin. Unele sunt de tip avifaunistic, botanic, geomorfologic, forestier, științific sau au fost declarate monumente ale naturii, prin caracterul lor paleontologic. Și tot în Regiunea Vest întâlnim şi cinci parcuri naţionale, patru parcuri natural, trei monumente ale naturii şi mai multe rezervaţii ştiinţifice cu protecţie strictă.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles