De astăzi se scumpesc gazele naturale. Cât vor plăti în plus consumatorii casnici?

De astăzi se scumpesc gazele naturale pentru consumatorii casnici, iar facturile vor creşte din 10 ianuarie cu până la 20 de lei în medie, pe lună, pentru perioada de iarnă, conform estimărilor făcute de specialiști.

Autoritatea de Reglementare în Energie a anunţat că, la solicitarea furnizorilor, a acceptat majorarea uneia dintre celei mai importante componente de pe factura consumatorilor casnici.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh. ” – se arată într-un comunicat al ANRE.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza  datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienţi casnici reglementaţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh, respective o creştere de 8,3%.

Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

De același autor

Related Articles