[FOTO] Munţii Banatului îşi aşteaptă turiştii cu multă zăpadă

368

Veşti bune pentru turişti: Munţii Banatului sunt acoperiţi de zăpadă şi continuă să ningă!

Staţiunile montane din Caraş-Severin vor fi din nou pline în acest sfârşit de săptămână, iar jandarmii montani sunt la datorie.

Stratul de zăpadă pe Semenic şi pe Muntele Mic se apropie de 40 de centimentri şi se poate schia fără probleme. Jandarmii sfătuiesc turiştii să nu se îndepărteze de pârtii, să poarte echipament de iarnă şi să nu consume alcool în exces. În plus, pe pârtiile de schi trebuie respectate o serie de reguli, spune şeful Postului de Jandarmi Montani din Văliug, plutonier major Iosif Krepela.

„Prima regulă esenţială se referă la respectul faţă de ceilalţi schiori şi snowboarderi de pe partie. Este esential ca toţi să ne comportăm în aşa fel încât să nu ne punem în pericol nici pe noi, dar nici pe ceilalţi. Trebuie să ne adaptăm viteza în primul rând în functie de nivelul de pregătire. Tot în funcţie de nivelul de pregatire trebuie să ne alegem şi ruta (traseul) pe pârtie. Oprirea pe pârtie este interzisă în zonele înguste sau acolo unde vizibilitatea este redusă. Dacă am căzut, trebuie să ne deplasăm cât mai depede din acel loc, iar dacă vrem doar să ne odihnim sau să aşteptăm pe cineva, în niciun caz nu trebuie să ne oprim în mijlocul pârtiei, pentru a nu-i incomoda pe ceilalţi”.

În caz de accident, turiştii pot cere ajutorul Jandarmeriei Montane şi Serviciului Salvamont apelând numărul unic de urgenţă 112. În Caraş-Severin există grupare de jandarmi montani la Văliug pentru staţiunile Crivaia, Semenic şi Gărâna, dar un echipaj acţionează la sfârşit de săptămână şi pe Muntele Mic.

Deşi meteorologii anunţă două zile cu vreme bună, turiştii care aleg să-şi petreacă weekendul pe munte trebuie să fie echipaţi corespunzător, pentru că vremea se poate schimba oricând, mai spune Iosif Krepela.

Condiţiile hidrometeorologice din staţiunile montane din Caraş-Severin, sunt următoarele:

SEMENIC 05-01-2018 ora 10:00

Fenomen : ninsoare

Temperatură: -0.6 ºC

Vânt: 7.3 m/s, directia : SV

Nebulozitate: cer acoperit

Presiune: 848.3 mb, in crestere

Umezeală relativă: 100%

Strat zăpadă : 37 cm la ora 08

CUNTU/Muntele Mic 05-01-2018 ora 10:00

Fenomen : ninsoare

Temperatură: -2.6 ºC

Vânt: 3.0 m/s, directia : SSV

Nebulozitate: cer acoperit

Presiune: 844.6 mb, variabila

Umezeală relativă: 100%

Strat zăpadă : 33 cm la ora 08

(Sebastian Dragomir)