[ FOTO-AUDIO] 2017, un an bun pentru canoistul cărăşan, Marius Milu

412

De la începutul anului canoistul Marius Milu, născut în comuna Cornereva din Caraș-Severin, a trecut de la juniori la seniori. Se pregătește împreună cu componenții lotului olimpic de seniori al României.


Sportivul și-a petrecut Crăciunul alături de familie, unde s-a simțit minunat. Perioada de stat acasă este însă foarte scurtă, pentru că din 4 ianuarie trebuie să fie prezent la reunirea lotului, pentru cantonamentul de iarnă.

Perioada în care se află acasă nu este una de relaș total, Marius face alergare aproape zilnic, chiar și de 14 km. De asemenea practică exerciții în sala de forță.

”2017 a fost un an foarte greu pentru mine. S-au schimbat toate, nu mai este ca și la juniori, concurența este una foarte mare și trebuie să muncesc tot mai mult. Am ajuns la un punct, dar pentru menținerea la acest nivel trebuie să muncesc și mai mult”, a spus Marius Milu în emisiunea Cronometrul Performanțelor.

Canoistul cărășean Marius Milu a cucerit trei medalii la Campionatele Naționale de seniori, desfășurate la Bascov, în județul Argeș. A devenit campion național la canoe-4, 1000 m, cu echipa CSA Steaua București, în componența: Cătălin Chirilă, Andrei Strat și Gabriel Gheoca. A luat și două medalii de bronz la canoe-2 pe distanța de 200 m, alături de Gabriel Gheoca și în proba de canoe-1, pe aceeași distanță.
A fost de asemenea prezent în finala Campionatului European de Tineret și Juniori, la canoe 1, unde a concurat pe distanța de 500 metri.

În prezent, Marius Milu, în vârstă de 19 ani, se pregătește cu cei mai titrați canotori ai României, în frunte cu Victor Mihalachi şi Leonid Carp ,medaliați cu argint în proba de Canoe-2 pe 500 m, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Racice (Cehia). Antrenorul principal al lotului este Florin Popescu, fost campion olimpic la Sydney (Australia), în anul 2000.
Diferența de vârstă și experiență se simte colegii săi de la lot având chiar 28 de ani.

”La început totul îmi părea ciudat, a fost destul de greu să mă acomodez, dar am reușit să trec peste. Noi suntem foarte uniți la lot, ne înțelegem bine, doar pe “apă” suntem adversari. Am colegi din Tulcea, Constanța, chiar Republica Moldova”, a spus Marius despre primul său contact cu lotul de seniori.

De câteva zile s-a întors din cantonamentul de la Cheile Grădiștei, unde a fost foarte greu. Totul se axează doar pe pregătirea fizică. A fost o lună de zile de alergare, schi, sală de forță.

În anul 2018 Marius Milu își dorește o medalie europeană sau mondială. De asemenea are ca și obiectiv participarea la Jocurile Olimpice de vară din 2020.

Marius Milu s-a născut la Cornereva, iar pe 1 septembrie a împlinit 19 ani. Este legitimat la CSA Steaua București, fiind component al lotului olimpic de kaiac-canoe al României. La juniori are multiple rezultate meritorii, înregistrate sub culorile Clubul Sportiv Școlar Orșova.

Cristina Corocan