Regele Mihai Întâi pe ultimul drum…

Țara în doliu l-a plâns sâmbătă pe Regele Mihai și și-a luat rămas bun de la ultimul monarh al României. Zeci de mii de oameni au participat în București și la Curtea de Argeș la slujbele închinate fostului suveran. Iar în orașele pe unde a trecut Trenul Regal, mii de locuitori au venit în gări pentru a aduce un ultim omagiu Regelui. La ceremoniile de la Palatul Regal și de la Catedrala Patriarhală au participat regi, regine și prinți din toată lumea. Înmormântarea a avut loc în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș.

Ziua în care românii și-au luat adio de la Regele Mihai I a început cu slujbe și rugăciuni la Palatul Regal. După servicul religios oficiat în Piața Palatului, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, tractat de un vehicul militar spre Catedrala Patriarhală. Mulțimea a izbucnit în urale și apaluze. După slujba oficiată de Patriarhul Daniel, cortegiul a pornit spre Gara Băneasa, de unde sicriul Regelui a fost urcat în Trenul Regal care l-a purtat pe Majestatea Sa la Curtea de Argeș. Slujba de înhumare a avut loc în Catedrală, iar înmormântarea în Noua Catedrală Arhiepiscopală, unde Regele va rămâne pe veci, alături de Regina Sa, Ana. În următoarele șapte zile necropola regală nu va putea fi vizitată.


Astăzi, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare, anunţă reprezentanţii Casei Regale a României.

Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron Gării din Curtea de Argeș, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş. Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din maşina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeş – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeş – Militarii intră şi preiau sicriul şi crucea şi se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română. Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeş – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest momenţ vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

Cele mai citite

Related Articles