[FOTO] Casa Regală – o importantă putere economică pentru întreg Banatul: Carol al II-lea a investit în Reşiţa şi în întreaga zonă

Interesul familiei regale pentru zona Banatului de Munte era mare pentru că aveau şi acţiuni la U.D.R. şi în timpul acela Reşiţa şi mai marele Uzinelor şi Domeniilor, Max Auşnit erau în graţiile conducerii ţării, iar societatea era cel mai mare S.A. din România, spune reşiţeanul Octavian Muntean, lucruri care au fost benefice atât pentru oraş, cât şi pentru întreaga zonă din acele vremuri.

Octavian Muntean pentru Radio Reşiţa:

“Din perioada 1928 şi până în 1930 şi ceva s-au realizat cu sprijinul lor câteva obiective importante pentru oraşul Reşiţa şi pentru zona noastră. De exemplu judecătoria de la pasajul rutier din centru care acuma nu mai are destinaţia de judecătorie a fost construită în perioada respectivă şi la fel biserica din satul Cuptoare care era pe drumul de acces către Vila Klaus unde la un moment dat s-au desfăşurat cursurile şcolii regale, a clasei palatine în care era Regele Mihai împreună cu colegii lui. Un alt obiectiv realizat este fântâna arteziană din Muncitoresc, cea care avea nişte pelicani cu ciocurile în sus şi era foarte frumoasă, eu am prins-o în copilărie şi era o piaţetă în jurul ei, cu bănci, cu un loc de promenadă grozav. ea a existat până prin anii 80 când a fost demontată şi dezafectată că s-au făcut lucrările pentru tramvai. Familia regală, nu completă, venea des în zona noastră. de exemplu Regele Carol al II-lea juca partide de cărţi cu Auşnit, care era directorul general al uzinelor. Şi la partidele astea de cărţi era lăsat intenţionat să câştige pentru că sumele de bani care le câştiga le dona, făcea acte caritabile cu banii respectivi. A contribuit şi la biserica din Cuptoare că au plătit un arhitect din Bucureşti de la o casă mare de arhitectură ca să o proiecteze şi atunci s-a construit cu sprijinul UDR-ului. venea foarte des în zonă, nu neapărat în calitate oficială, că aveau şi acţiuni la UDR şi după aceea urmând să vină regele au construit şi un lăcaş de cult unde să meargă să asculte slujba de duminică.” 

Octavian Muntean a mai spus că, şi reşiţenii au contribuit cu bani, în vremurile acelea pentru edificarea unor obiective în capitală. Casa construită de Auşnit în Bucureşti a cumpărat-o după mulţi ani vestitul latifundiar Gigi Becali. Conform însemnărilor lui Octavian Muntean, arhitectul Roguschi a zis că valoarea casei restaurate, cu tot inventarul ei, este estimat la peste 100 de milioane de euro. Tot în perioada aceea s-a construit în Bucureşti şi Direcţiunea generală a U.D.R., un obiectiv format din trei blocuri pe str. Washington, dar şi Catedrala ortodoxă din Timişoara, a mai consemnat reşiţeanul pasionat de istoria monarhiei, Octavian Muntean, edificiu care la 6 octombrie 1946 a fost sfinţit în prezenţa Regelui Mihai I.

Surse foto: adevarul.ro; istoriabanatului.wordpress.com

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles