Clasa a III-a – “sâmbure de scandal” la şcoala din Băile Herculane!

Se ţin lanţ scandalurile la Liceul Hercules din Băile Herculane, de această dată în învăţământul primar! Un grup de părinţi ai căror copii sunt în clasa a III-a au depus memorii atât la nivel local, cât şi judeţean şi central reclamând că, în opinia lor, elevii acestei clase nu beneficiază de condiţii adecvate desfăşurării actului educaţional, refuzând să îşi mai trimită copiii la şcoală în această săptămână!

Sunt zeci de generaţii de elevi ai Şcolii cu clasele I-IV, situată în zona Parcului Vicol, care în clasa a III-a au învăţat după-amiază, din cauza lipsei spaţiului disponibil tuturor claselor! În acest şcolar, prin reducerea claselor pregătitoare la una singură, a apărut o sală de clasă disponibilă, unde învaţă de dimineaţă elevii uneia dintre cele două clase a III-a. Pentru cealaltă clasă, conducerea Liceului Hercules – căruia i se subordonează şcoala – a amenajat o sală de clasă în spaţiul fostei săli de sport, care dispune de condiţii decente desfăşurării programului şcolar, iar din 11 decembrie  este pusă la dispoziţia elevilor şi învăţătoarei lor.

Totuşi, un grup de părinţi ai acestor copii au depus memorii la conducerea liceului, Primăria oraşului Băile Herculane, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi Ministerul Educaţiei, reclamând faptul că sala amenajată nu este corespunzătoare orelor de curs. Este adevărat că spaţiul nu dispune de WC, însă elevii se pot deplasa la grupurile sanitare din clădirea principală, aflată la cîţiva paşi. Dealtfel, chiar în aripa dreaptă a clădirii principale există trei săli de clasă care nu dispun de grup sanitar, însă elevii se deplasează, prin exterior, la toaleta din holul principal, iar aceasta se întâmplă încă de la darea în folosinţă a şcolii!

Dar cum s-a ajuns la situaţia actuală, ne spune prof. Anda Şain – directorul Liceului HERCULES : “Deoarece Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar prevede funcţionarea în regim de dimineaţă a claselor de învăţământ primar, am amenajat în fosta sală de sport o sală de clasă care acum este funcţională şi asigură condiţii adecvate desfăşurării actului educaţional. Consiliul de administraţie al liceului a hotărât ca în acest spaţiu să înveţe elevii clasei a III-a A, singura clasă care funcţiona în regim de după-amiază. Spaţiul emanajat a fost vizitat şi de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, care au considerat că sala de clasă este adecvată desfăşurării programului şcolar. Sperăm ca toţi părinţii să înţeleagă efortul pe care îl facem pentru ca toţi elevii din ciclul primar să înveţe de dimineaţă, în condiţii de siguranţă!”

“Este foarte bine în clasă, e cald şi mă simt bine la ore! Totul este foarte bine!”, ne spune un elev pe care părinţii îl aduc la şcoală în această clasă. “E destul de bine! Ca să fie bine, ar trebui ca toţi elevii să fie prezenţi la şcoală! Ceilalţi colegi nu vin la şcoală pentru că nu îi lasă părinţii!, ne mărturiseşte o elevă din aceeaşi clasă.

După primele două zile din această săptămână, părinţii elevilor absenţi au solicitat, în scris, motivarea absenţelor copiilor lor pentru că sunt afectaţi emoţional de situaţia creată! În aceste zile s-au prezentat la ore 10 elevi, iar alţi doi sunt bolnavi.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles