Mugur Isărescu: “Este posibilă apariția unei crize pe plan global”

Apariția unei crize pe plan global, cu impact și în țara noastră, nu este exclusă, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat, vineri, 8 decembrie, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la o conferință în domeniul securității cibernetice.

“Trebuie să fim conștienți că, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, mulți vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfășurare, în părți ale lumii, nu este exclusă apariția unei crize pe plan global greu de preconizat, greu de prevăzut, greu de întrevăzut, cu impact și în țara noastră”, a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că prevenirea atacurilor cibernetice și securizarea adecvată în fața acestora nu mai sunt o opțiune, ci au devenit o necesitate, specialiștii din domeniu atrăgând atenția că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realități, iar în România se subliniază faptul că există riscul ca reziliența sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituțiilor publice și private de a acționa inteligent și de a proiecta interesele naționale la nivel internațional.

“Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând în condițiile în care riscul operării în spațiul cibernetic este din ce în ce mai mare. Peste 90% din activitățile economice și de afaceri ale organizațiilor diverse sunt dependente de dispozitivele informatice. Fiabilitatea și securitatea lor sunt esențiale pentru viața economică și socială și în special pentru funcționarea pieței interne”, a afirmat Isărescu.

Potrivit acestuia, există o preocupare deosebită pentru aceste probleme în rândul băncilor centrale pentru că acestea sunt informatizate într-un grad tot mai mare.

“Banca Națională a României depune eforturi împreună cu autoritățile statului pentru a face față atacurilor cibernetice potențiale. Abordarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm și sistemele noastre interne de protecție, dar cel mai bine este să cooperăm cu autoritățile statului specializate. Chestiunile acestea sunt de o complexitate crescândă și cred că nicio bancă centrală nu poate să le facă față singură”, a mai declarat Isărescu.

Cele mai citite

Related Articles