URTI Radio Grand Prix 2017 pentru un documentar Radio România Cultural

Documentarul Când corupţia ucide, semnat de Dan Vasiliu, realizatorul matinalului Espresso de la Radio România Cultural, a obţinut Marele Premiu al Documentarului de Radio, acordat de Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune (URTI).

Producţia Când corupţia ucide spune povestea tragicului eveniment care a avut loc în data de 30 octombrie, 2015 în clubul bucureştean Colectiv, dar şi urmările acestuia. Un concert rock se transformă într-o tragedie naţională. Un incendiu puternic ucide 64 de tineri într-un club de noapte. Ceea ce părea să fie un accident s-a dovedit în cele din urmă a fi rezultatul unui sistem corupt şi lacom, care a permis clubului să funcţioneze fără autorizaţiile necesare. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi au forţat demisia guvernului, în timp ce în spitale zeci de tineri se luptau pentru vieţile lor. Mariana Oprea supravieţuieşte în mod miraculos, dar viaţa ei se va schimba pentru totdeauna. Are arsuri severe şi îşi pierde degetele de la mâini. Dar continuă să lupte şi vrea acum să îi ajute pe alţii care au trecut prin experienţe similare.

„Acesta este un documentar pe care mi-aş fi dorit să nu trebuiască să-l fac niciodată. Dar pentru că nu putem da timpul înapoi pentru ca tragedia din clubul Colectiv să nu se mai întâmple, mă consolează gândul că acest documentar şi-ar putea găsi locul în memoria noastră colectivă. Am observat că se mai vorbeşte despre ceea ce s-a întâmplat la Colectiv doar în preajma datei de comemorare. Or, noi nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat acolo, că acel incendiu a fost posibil şi din cauza ignoranţei noastre. Cum ne-am simţi noi ca oameni dacă o astfel de tragedie s-ar repeta şi nu am încercat să schimbăm lucrurile? Şi cum ne putem uita în ochii celor care au fost răniţi în incendiu, în ochii rudelor celor decedaţi, ştiind că am revenit la ignoranţa de dinainte de incendiu? Da, corupţia ucide, dar nu trebuie să uităm niciodată că ea ucide şi pentru că o lăsăm noi să o facă”, spune Dan Vasiliu, realizatorul documentarului.

Producţia Când corupţia ucide poate fi ascultată astăzi, 6 decembrie, de la ora 18:30, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

De același autor

Related Articles