[FOTO] Un “Apostol reşiţean” în pelerinaj către sufletul său, pe Camino:Marian Apostol

Motto: „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi.” Mihai Eminescu

„Viaţa nu se explică, ci se trăieşte…”

„O singură dată am rămas fără cuvinte: atunci când un om m-a întrebat: “Cine eşti?”, spunea   filosoful și prozatorul, libanez ,Khalil Gibran… pornind  să scriu  aceste randuri,aşa mi-l imaginez și pe Marian Apostol, atunci când și-a căutat răspunsul în călătoria sa spirituală, adunată acum în paginile unei cărți de suflet, o carte care caută după personalitatea fiecărui cititor, “Pelerinaj către sufletul meu”… către sufletul fiecărui om în parte.

Sala Horațiu Vornica” a Casei de Cultură din Reșița a fost plină de căutători, de pelerini ai “Apostolului reșițean”, oameni de cultură, Primarul urbei, dascăli, prieteni și parcă mai multă presă decât la orice altă manifestare de acest gen. Născută dintr-o nobilă pasiune,  ca o făgăduință de frumos, cartea „Pelerinaj către sufletul meu”, a lui Marian Apostol, este itinerarul unei poveşti de viaţă asumată de autor prin provocarea ca oriunde și oricând să se mai nască un cititor și încă unul, într-un lanț uman viu, ce urcă Muntele Cunoaşterii către Divinitate.

Bineînțeles ca Marian Apostol s-a bucurat și de prezența unui grup de caminarzi membri ai clubului “Prietenii Camino”, din divese colțuri ale țării, care au facut pelerinajul către Santiago de Compostella.De Ziua Națională caminarzii vor porni în drumeție pe câteva trasee turistice din zonă, cu scopul de a intra în contact și a promova excepționalul potențial turistic pe care-l are Banatul de Munte.

„A venit momentul mult așteptat. Sunt mulți prieteni veniți din țară, oameni care au făcut Camino de-a lungul timpului, sau care vor să-l facă.Camino împlinește unul din miracolele sale chiar la Reșița, a adunat aici oameni din Iași, din Constanța, din București, din Bacău ca să asiste la lansarea unei cărți, chiar dacă nu ne cunoaștem foarte bine, doar din auzite. Cazați încă 2 zile în Reșița, dacă tot au venit aici, mîine și poimâine vom face câteva trasee pentru a intra în contact cu județul Caraș-Severin și a încerca să le promoveze prin mijloacele proprii pe care le au.Important este că țara trebuie să știe că județul nostru este unul special care din această perspectivă turistică poate oferii foarte, foarte mult.Cineva care vrea să facă un concendiu pe jos nu va găsi nicăieri în România un loc mai potrivit și mai frumos decât județul Caraș-Severin.Acesta este cel de-al doilea obiectiv, după ce am fost pe Camino și am scris cartea: să încerc cu ajutorul lor să trezim interesul celor din țară pentru aceste locuri ale Banatului de Munte care, au fost binecuvântate de Dumnezeu, dar din păcate uitate de oameni. Mă bucur că pot să mă adresez ascultătorilor Radio Reșița având în vedere Ziua Națională a României și le doresc tuturor  să se bucure așa cum trebuie de o zi specială,” ne-a mărturisit protagonistul evenimentului, Marian Apostol

„Pelerinaj către sufletul meu” meu este un motiv, o recunoştinţă adusă sensului vieţii de către Marian Apostol, aflat acum într-o frumoasă ipostază de scriitor.

„Apostolul reşiţean” şi-a îndeplinit încă o misiune ce aduce lumină în sufletul fiecărui cititor care, se refugiază pe urmele cuvântului între paginile cărţii,un pelerinaj către sufletul fiecăruia pentru că „Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea.”

Coborând în memoria timpului trebuie  „Să avem seninătatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat şi, mai ales, înţelepciunea de a deosebi între cele două posibilități.” (Marcus Aurelius)

Epilog:„Începi salvarea lumii salvând câte o singură persoană. Orice altceva este romantism pompos sau politică.”Charles Bukowski      

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles