Noi modificări la Legea pensiilor: În bine

Noi modificări la Legea pensiilor. În bine, pentru persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţial.

De astăzi (joi, 23 noiembrie) a intrat în vigoare o modificare a legii care scade gradul de penalizare a acestei categorii de beneficiari.

Mai exact, pentru persoanele care au ieşit la pensie cu 5 ani înaintea vârstei standard şi cu stagiul de cotizare corespunzător, în perioada 1 ianuarie 2011- 16 iulie 2016, procentul de penalizare va scădea de la 45% la numai 30%. Pentru fiecare an lucrat în plus, procentul scade şi mai mult .

Recalcularea se face numai la cerere, iar pentru asta, persoanele interesate trebuie să completeze un formular tipizat care se găseşte şi pe site-ul Casei judeţene de pensii, să prezinte copie după decizia de pensionare şi o alta după actul de identitate. Recalcularea şi plata se fac începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii”- a explicat directorul adjunct al instituţiei, Maria Tudor.

Totuşi recalcularea nu se aplică retroactiv, astfel că beneficază de modificare persoanele care s-au pensionat începând cu anul 2013, cele pensionate anticipat parţial în 2011 şi 2012, nemaibeneficiind de această prevedere deoarece între timp au împlinit vârsta standard de pensionare – după cum a mai precizat Maria Tudor.

(Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles