Cine este pensionarul cu cea mai mare pensie din România și cum trăiește acesta cu 34.000 de lei pe lună

Toată lumea se pare că  îl invidiază pe argeşeanul Gheorghe Bălăşoiu. El este pensionarul care primeşte lunar cea mai mare sumă din ţară: 34.700 lei “în mână”. Reporterii de la ziarul Click l-au vizitat pe fostul procuror şef şi au aflat că în cazul lui banii nu au adus fericirea. În loc de falnicul bărbat din fotografiile mai vechi, au găsit un bătrânel firav, bolnav şi trist.

Vă prezentăm mai jos reportajul celor de la Click:

Reporterii au plecat la primele ore ale dimineţii, spre Piteşti. La ora 7.00, termometrele indicau deja 31 de grade, iar asfaltul era încins. Urma să fie o zi fierbinte.  La ieşirea din Piteşti, undeva pe stânga, am găsit o vilă cochetă, nimic spectaculos, unde locuieşte Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror şef în judeţul Argeş şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi. În 2005, a împlinit vârsta pensionării, iar acum poştaşul  îi aduce echivalentul a 7.500 de euro pe lună.

Este cea mai mare pensie din ţară şi toată lumea se minunează când aude suma astronomică pe care Bălăşoiu o primeşte, în timp ce milioane de alţi români abia iau 800-900 de lei, după zeci de ani de muncă. În curtea casei fostului procuror şef, gazonul e tuns proaspăt, iar tufele de trandafiri sunt în floare. La balconul de la etajul întâi, o mulţime de flori viu colorate, iar pe coama casei flutură un tricolor. “Pare o casă de oameni primitori”, ne-am spus. Primul care a ieşit în întâmpinarea noastră a fost un frumos exemplar din rasa Ciobănesc de Berna. În urma lui, a păşit încet, cu paşi mici, un bătrânel adus de spate. Nimic din bărbatul falnic din pozele de acum câţiva ani.

“Sunt operat de curând, altfel v-aş fi invitat la o cafea în casă”, s-a scuzat Gheorghe Bălăşoiu şi ne-a arătat pansamentele. L-am întrebat dacă este adevărat că are o pensie uriaşă, de 34.700 de lei. “Dacă aşa spune Casa de Pensii, înseamnă că e adevărat, dar nu ştiu dacă sunt şi alte pensii mai mari. Nu fac eu statistica pensiilor din România”, ne-a răspuns fostul procuror şef şi ne-a dat de înţeles că nu va face şi alte comentarii.
Vecinii  spun că Bălăşoiu este un om discret, nu comunică prea des şi se fereşte de mulţime. “Ce aveţi cu el? Că a muncit toată viaţa! Doar nu a furat banii, i-a meritat”, ne-a spus o doamnă pe care am întrebat-o dacă îl cunoaşte pe fostul procuror.

Gheorghe Bălăşoiu a fost procuror şef încă din vremea comuniştilor, dar şi după 1990. “A fost procuror şef până în 1998, când a fost numit comandantul Penitenciarului Colibaşi. S-a pensionat în 2005, apoi a vrut să intre în Baroul Argeş, dar nu ştiu din ce motive i s-a respins cererea. Auzisem că vrea să profeseze ca avocat prin Capitală. Întotdeauna a câştigat mulţi bani. Ce a făcut cu ei? Păi, le-a dat copiilor: o fată care locuieşte în Timişoara şi care are trei copii şi lui Mircea, care avea şi el trei copii. În 2015, tot oraşul a vuit când Mircea a intrat cu noua sa maşină Audi Q7, de 50.000 €, într-un stâlp de iluminat public din oraş. Maşina a fost făcută zob, dar el a fugit de la faţa locului. Tot tăticul a rezolvat: a plătit pagubele şi o amendă. Acum bătrânul Bălăşoiu împarte pensia cu cei şase nepoţi şi îşi vede de bătrâneţe”, ne-a spus o persoană bine informată.

Așa arată vila lui Bălășoiu

Gheorghe Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, scrie jurnaluldearges.ro. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă atunci o pensie de peste 30.000 de lei. Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei brut, adică peste 34.000 lei în mână sau 7.500 de euro.

De același autor

Related Articles