Intrarea Maicii Domnului în Biserică: Sărbătoare mare pentru ortodocşi şi greco-catolici, zi cu dezlegare la peşte

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici pe 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Aceasta este o zi extrem de importantă – ea semnifică momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Aceasta zi este una considerata magica prin puterea sa, o sarbatoare a luminii, care sparge intunericul iernii. Pe 21 noiembrie avem însă parte şi de mai multe restricţii, lucruri care îţi sunt interzise.

Nu este bine să uiți de cei sărmani și de copiii nebotezați. Cei care ii neglijează pe oamenii nevoiasi si nu aprind o lumanare sau nu spun o rugaciune pentru acestia in ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, vor fi lipsiti de o serie de bucurii, spun traditiile de la sate.

In aceasta zi sfanta se aprind lumanari atat pentru copiii care nu au fost botezati cat si pentru morti. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte cu malai.

Nu se prelucrează lâna. Orice activitate legata de oierit ori prelucrarea lanii este interzisa in cursul acestei zile deoarece se spune ca in acest mod sunt protejate animalele. De asemenea, se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor pentru alungarea strigoilor si a spiritelor diavolicesti.

Nu se spală haine. In orice zi de sarbatoare importanta, activitatile casnice sunt interzise intrucat trebuie oferit respect pentru sfantul sarbatorit ori evenimentul biblic pomenit de Biserica.

Nu este bine să fii supărat. Daca te-ai certat cu cineva, este bine sa ceri iertare si sa iniţiezi impacarea. Nu e bine ca oamenii sa fie certati de Ovidenie.

În această zi este dezlegare la pește. In aceasta zi este dezlegare la peste si chiar este recomandat sa consumi peste. Cei care respecta aceasta sarbatoare tinand post vor avea parte de sanatate, fericire si o serie de impliniri in anul urmator. Belsugul nu va lipsi din casele lor.

In popor se spune ca in aceasta zi se deschid cerurile si oamenii cu sufletul curat pot intelege graiul animalelor.

Credinciosii merg la biserica dimineata si duc bucate de post, peste si lumanari pentru a fi sfintite. La biserica, se pomenesc cei care au murit fara lumanare. Se crede ca lumanarea data de pomana se numeste “lumina de veci”, adica nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta. Cei care respecta aceasta zi vor avea un an plin de reusite si vor fi sanatosi.

Este si o zi in care oamenii afla cum va fi vremea in anul care vine. Daca ninge pe 21 noiembrie, va fi o iarna grea. Dar daca in aceasta zi o sa fie soare, se anunta o vara secetoasa. Pentru ca in familie sa apara norocul, credinciosii tin o candela aprinsa toata noaptea. La sat, la fiecare icoana a Maicii Domnului se asaza un vas cu apa proaspata si se aprinde o lumanare pentru a se alunga bolile. Apa aceasta trebuie bauta dimineata. Din batrani se spune ca in aceasta zi se da cu usturoi pe la ferestre, usi sau pe vatra pentru a se feri casa de strigoi, mai spune sursa citată.

Sursa: doxologia.ro

Cele mai citite

Related Articles