[FOTO] Radio România Cultural este pe frecvenţa Gaudeamus

Radio România Cultural este, ca la fiecare sfârşit de toamnă, prezent cu toate forţele la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, un eveniment organizat de Radio România, în perioada 22-26 noiembrie, la Romexpo. Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale, vor aduce din nou atmosfera acestei sărbători a cărţii în casele ascultătorilor din toată ţara.

Dezbaterile Radio România Cultural la Gaudeamus vor pune în discuţie subiecte actuale, de interes imediat, asupra cărora se vor pronunţa specialiştii în domeniu, dar va fi invitat să îşi exprime opinia şi publicul prezent.

Miercuri, 22 noiembrie, de la ora 15:00, la Ceainăria Bernschutz –Gaudeamus, la Cafeneaua de Ştiinţă, Corina Negrea şi invitaţii săi caută răspunsuri la întrebarea: De ce cartea de ştiinţă? Intuim deja posibile răspunsuri ce, cu siguranţă, vor fi dezvoltate într-o discuţie captivantă: pentru că, o carte de ştiinţă, ca orice carte, îţi deschide universuri nebănuite, pentru că te îndeamnă la visare şi pentru că, aşa cum face orice carte, te îmbogăţeşte. Dar şi pentru că există un public interesat de carte de ştiinţă, dovadă că la fiecare ediţie a târgului există edituri care vin cu oferta de carte de ştiinţă.

Cât de mare este interesul publicului român pentru cartea de ştiinţă? Cât de profitabilă este cartea de ştiinţă pentru o editură? Spre ce se îndreaptă gusturile publicului românesc în materie de carte de ştiinţă? – vor fi alte întrebări puse în dezbatere.

Vineri, 24 noiembrie, de la ora 18:00, are loc dezbaterea interactivă intitulată Şcoala care învaţă. Organizatorii au pregătit jocuri pedagogice inspirate din metodele moderne de comunicare între profesori şi elevi. Va fi şi un dialog despre managementul şcolar pornind de la cartea Şcoli care învaţă semnată de profesorul Peter Senge de la MIT, un celebru teoretician al managementului organizaţional. Vor fi puse în discuţie, subiecte precum: rolul mobilităţilor şcolare în creşterea performanţelor instituţionale, atragerea de fonduri pentru pregătirea profesională şi investiţii prin programele educaţionale Erasmus plus. Participă: profesori, învăţători, directori de şcoli şi licee, reprezentanţi ai unor ONG-uri, specialişti de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Moderatorii evenimentului vor fi Mirela Nicolae, realizator la Radio România Cultural, şi Victor Popescu, redactor la Editura Trei.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 11:30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenţii, cu sprijinul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din Bucureşti, organizează recitalul public Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor. Moderator: Dan Mircea Cipariu.

Vor recita câţiva dintre premianţii Concursului naţional Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, din juriul căruia a făcut parte şi poetul Florin Iaru, cel care spune: „Selecţia dă seamă despre felul în care gândesc şi scriu adolescenţii, iar partea cea mai interesantă din toate textele trimise şi selectate, e chiar viaţa lor. Am reacţionat şi la inovaţii şi la sinceritate. Am văzut, i-am văzut, dincolo de cuvinte. Dar ce-i important, e ce spun aceşti adolescenţi, e pariul lor cu literatura”.

Invitaţi speciali: actorii Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă. Parteneri: Editura Litera şi Apidava.

Din studioul special amenajat se vor transmite în direct emisiunile: Vorba de cultură, Ştiinţa în cuvinte potrivite, iClasă, Timpul prezent , Arte frumoase, Revista literară radio.

(A.B.B.)

De același autor

Related Articles