De la Schengen până la Herculane – un tânăr belgian a luat la pas Europa de Est!

Un tânăr belgian din orașul Liege a ales un mod inedit pentru a-și petrece vacanța, pornind în urmă cu mai bine de patru luni într-o călătorie pe jos prin Europa, urmând să revină acasă în vara anului viitor. Până atunci, va parcurge pe jos mai multe țări europene, va intra în contact cu numeroși localnici, va vedea noi locuri, va lua contact cu diferite culturi, itinerariul său incluzând și țara noastră, astăzi tânărul belgian – Pierre Gaspard, în vârstă de 31 de ani aflându-se în stațiunea Băile Herculane, unde a ajuns în urmă cu două zile. Despre itinerariul său și locurile în care a ajuns până acum ne spune chiar Pierre Gaspard :

“Am decis să fac o vacanță lungă și să fac această călătorie pentru mine! Am plecat în 7 iulie din Schengen, Luxemburg, un oraș simbolic în istoria europeană. Am trecut prin Germania, am fost la granița Germaniei cu Polonia, cu Cehia, o zonă muntoasă, după care am trecut prin Ungaria, unde zona este întinsă, altitudinea maximă de 100 de metri și am intrat în România pe la Oradea. Am venit la Herculane pentru a mă reface două zile, pentru a face băi, pentru a vizita zona… Am fost într-o zonă muntoasă, într-un cătun din apropierea Băilor Herculane, în Ineleț, ca să văd cum trăiesc oamenii aici, ce fel de oameni sunt în această zonă,  de aceea am luat decizia să merg pe această rută înspre Europa de Est și nu spre Vest!”

Călătoria prin România l-a impresionat pe tânărul belgian, care a avut prilejul să ia contact direct oamenii și să cunoască frumusețile naturale din vestul țării noastre : “România a fost o parte foarte frumoasă a călătoriei mele, aici am descoperit natura sălbatică, am descoperit animale sălbatice precum ursul, lupul, am văzut urme de râs! Pentru mine, cultura românească este asemănătoare cu a noastră, cea din Belgia, fiind de origine latină, și noi vorbim franceză, avem multe asemănări!

Un itinerariu de acest gen aduce în cale numeroase întâmplări, mai mult sau mai puțin plăcute, dar care sunt sarea și piperul unei aventuri : “Toată călătoria este o aventură, în majoritatea timpului locuiesc în cort, vremea poate să fie neprielnică, trebuie să am haine curate, trebuie să ajung în orașe pentru a scoate bani de la bancomat, interacționez cu oamenii, mă sfătuiesc cu ei… În toate locurile, fiind o zonă montană, Salvamontul din România m-a ajutat!… Am trecut printr-un episod neplăcut cu Jandarmeria, într-o zonă muntoasă din Bihor povestea mea a fost alta decât a Jandarmeriei… Nu am pățit nimic acolo, nu am avut nicio problemă, prietenii mei din Belgia mi-au urmărit călătoria și reieșea că eu am avut probleme mari în această călătorie, dar nu s-a întâmplat nimic și din onoare pentru mine am dezmințit acel articol scris într-un ziar din Bihor!”

Pierre nu este singur în această călătorie, ci îl însoțește câinele său, Proute, care trece și el prin aceleași întâmplări precum stăpânul său și care se bucură de frumusețea locurilor prin care trece, chiar dacă uneori a mai avut de suferit! “Nu am putut pleca din Belgia fără câinele meu, am luat decizia să vină cu mine! Am crezut că va fi foarte greu să fac această călătorie împreună cu câinele, dar mi-am dat seama că am un câine prietenos și nu a fost o problemă atât de grea! La începutul călătoriei a avut probleme cu lăbuțele, cu pielea de pe lăbuțe când am traversat Germania, dar după o lună de zile s-a adaptat călătoriei!”

Drumul lui Pierre Gaspard continuă din Băile Herculane, de unde a plecat astăzi în jurul prânzului : “Voi pleca de la Herculane, voi trece granița în Serbia, după 30 km voi intra în Bulgaria, munți, voi merge la Stara Planina și voi traversa munții spre Istanbul! Voi rămâne în Istanbul în perioada Crăciunului, am pierdut destul timp în România din cauza condițiilor meteorologice, plănuiesc ca în iulie anul viitor să ajung acasă în Belgia! Toată călătoria o fac pe jos, merg pe un traseu pedestru, de multe ori trebuie să ajung în anumite puncte cu mașina, dar tot timpul mă întorc la traseul inițial… Am făcut până aici în jur de 3.000 de kilometri! Cu siguranță mă voi întoarce în România, am făcut multe relații de prietenie aici, pentru mine România este o țară de vis, sunt toate formele de relief și sper ca în viitor să pot să-mi construiesc o casă de vacanță undeva în munte aici!”

De pe Valea Cernei, Pierre Gaspard și câinele său au fost însoțiți de Valentin Balabanșeful Salvamontului Caraș-Severin până la punctul de trecere a frontierei de la Porțile-de-Fier! Traducerea dialogului a fost realizată cu sprijinul lui Doru Coșeivoluntar din Băile Herculane al Salvamontului județean Caraș-Severin.

Paul-Sever SMADU  

 

 

De același autor

Related Articles