[FOTO] „ANGEL”-un spectacol rafinat, adânc şi stăpân pe vulnerabilităţile sale

Duminică, 19 noiembrie, de la ora 19, reșițenii sunt invitați la Palatul Cultural, unde actorii Teatrului de Vest vor juca un spectacol deosebit atât prin mesajul său, cât și prin cheia regizorală găsită de Laura Moldovan, „ANGEL”,dramatizare Bonnie Anderson, traducerea Monica Anastase.Din distribuţie: Andrada Samoilă, Roxana Olşanschi, Ana-Maria Cizler, Mihaela Teodora Winter, Marius Tudor, Răzvan Ciocoi.

„ANGEL” este drama profundă care ne înfăţişează o dură radiografie interioară, pusă în oglinda propriului eu… oricare dintre noi poate fi „subjugat” de trăirile unui trecut mai mult sau mai puţin apropiat, în momente cheie ale existenţei noastre. De remarcat, în acest spectacol, cheia regizorală,dar şi excelenta abordare a Andradei Samoilă-eroina principală-a calvarului retrăit inaintea căsătoriei sale. Angel este delirul în singurătate al unei tragedii personale, la început ironizat de către cei din jur, pentru ca apoi să fie asumat şi dezbătut de întreaga familie, însă… prin ochiul lui Dumnezeu intruchipat într-o femeie….dacă la început a fost cuvântul, iată că şi în acest spectacol, cheia este tot în cuvântul divin şi în iubire. Mai contribuie aici şi puterea dedublării, efectul unei filosofii care ia în calcul apropierea omului de Dumnezeu şi capacitatea lui de sacrificiu. Psihoza are la bază o tragedie contemporană în toate sensurile: separarea dintre Eu şi Lume; Eu-l fiind martorul propriei dezintegrări spirituale şi fizice. Textul este despre nebunie, sfâşiere, frământare, scris într-un stil fracturat, care permite maximă libertate de manipulare regizorală. Nivelul spaţiului sonor este unul intens folosit pentru exploatarea nebuniei şi a derivei protagonistei… Folosirea punctuală a muzicii în spectacol, dincolo de replici, are în acest caz scopul de a pigmenta psihoza atât de visceral trăită.

Un spectacol rafinat, adânc şi stăpân pe vulnerabilităţile sale, un spectacol ce poate oricând reprezenta teatrul reşiţean în orice festival important. Un spectacol de  teatru adevărat ce este locul unde oamenii se vor întâlni mereu cu ceea ce umanitatea le-a lăsat ca moştenire pentru a înţelege, mai devreme, realitatea.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles