Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) a declanșat o amplă campanie națională de promovare și valorizare a profesiei de asistent social intitulată „România se ridică în picioare pentru asistența socială”.

În fiecare județ al țării se organizează evenimente la care participă asistenți sociali, oficialități, jurnaliști, societatea civilă, universitari, prieteni și susținători ai profesiei de asistent social. În periplul național țara este străbătută de la un capăt la celălalt, de la Sud la Nord, de la Est la Vest pentru a reînvia spiritul de breaslă în rândul comunității noastre profesionale.

Astăzi județul Caraș-Severin, al 15-lea din periplu, s-a ridicat în picioare, la propriu, pentru asistența socială. Evenimentul a avut loc la Consiliul Județean, bucurându-se de o prezență covârșitoare.

Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Doru Buzducea, a afirmat că asistența socială este cea care aduce un plus de valoare societății, o ramură care deschide lacăte și uși ale inimilor, dar mai ales ale instituțiilor statului. Domnia-sa a mulțumit pentru demersurile jurnalistice în domeniul asistenței sociale și susținerii acesteia, managerului Radio Reșița, Laura Sgaverdea, cea care în 2015 a fost singurul jurnalist din ţară premiat la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială, ediţia a II-a. Laura Sgaverdea s-a implicat în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate.

Arhiplină, Sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin s-a ridicat în picioare pentru ceea ce înseamnă asistența socială și-anume grija față de om, după cum a spus în deschiderea întrunirii prefectul județului Matei Lupu. A fost făcut un apel unităților administrativ-teritoriale, primul filtru de identificare a persoanelor cu probleme de natură socială, de a angaja persoane cu studii în domeniu. Prezent la eveniment, rectorul universității reșițene, Andrade Bichescu, s-a arătat surprins de faptul că după atâția ani de studiu în asistență socială în România încă mai este nevoie să vorbim despre profesionalizarea acestei profesii. Părintele Mihai Ciucur a adus în discuție criza de valori morale și necesitatea aproapelui conform preceptelor biblice, iar părintele protopop al Reșiței, Gheorghe Șuveți, a subliniat că în raport cu semenii ne lipsește perspectiva veșniciei: atunci când privim un om, uităm că îl privim pe Dumnezeu.

Președintele CNASR, Doru Buzducea a declarat: ”Mă bucur mult pentru faptul că am poposit și în județul dumneavoastră. Mă bucur că inimile cărășenilor  bat pentru asistența socială! Suntem onorați că faimosul județ de munte, cu oameni demni și hotărâți se aliniază campaniei noastre. Un tărâm încărcat de istorie, de legende. Citeam de curând că aici, pe meleagurile cărășene, se spune că și-ar fi ascuns tezaurul domnitorul Constantin Brâncoveanu… tot de aici, de pe Valea Cernei legendarul Iorgovan ar fi pornit lupta cu balaurul… aici întâlnim vârcolacul de la morile din Rudăria… dar și culegătorul de stele! Tot aici, la dvs, în județ, am găsit multă deschidere și multă înțelegere față de problemele umane, față de suferințele și nedreptățile sociale pe care le întâlnim la nivel comunitar.”

Vicepreședintele Colegiului Asistenților Sociali din România, filiala Caraș-Severin, Adelina Rus: ”Ne bucurăm să fim gazdele acestei campanii care se desfășoară la nivel național, având în atenția sa asistența socială și asistentul social, acesta fiind interfața dintre problemele comunitare și instituțiile statului. Asistentul social este profesionistul ce previne, ameliorează sau rezolvă anumite patologii sociale. Asistența socială pentru mine nu este o simplă profesie, ci este un vis împlinit, o meserie pe care o practic din 2008 și pe care vreau s-o urc la cele mai înalte standarde. Ca vicepreședinte al CASR filiala Caraș-Severin, transmit colegilor mei și viitorilor asistenți sociali să practice cu bucurie această meserie, să o privească și să o ducă chiar la nivel de artă, asistenții sociali fiind cei care preiau problemele celorlalți și le rezolvă”.

Ada Botezan