[FOTO] Franz Metz într-o emisiune Boema de colecție, în această seară de la ora 22:15

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii aducem pe calea undelor în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22:15 avem un invitat special, prieten al radioului reșițean,un artist european, Franz Metz.

Trăim într-o perioadă critică pentru cultură și trebuie să luptăm pentru orice tânăr, ne-a mărturisit, printre altele, muzicologul, istoriograful, dirijorul, organistul și criticul  muzical, Franz Metz.

Artistul are un CV impresionant:

A început studiul muzicii la Lugoj, orga cu tatăl său Martin Metz, pianul şi noţiuni de teorie cu Clara Peia şi Josef Willer. La Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, astăzi Academia Naţională de Muzică (1974-1978) doi profesori vor avea un rol hotârâtor asupra destinului carierei sale de muzician, Lidia Sumnevici (clasa de orgă) şi Viorel Cosma (istoria muzicii). Se reîntoarce la Lugoj unde predă pianul la Şcoala de Muzică (1978-1981), punând totodată şi bazele unei orchestre de cameră. Dorind să abordeze cariera solistică pentru care se pregătise, se angajează ca organist şi cantor al monumentalelor biserici romano-catolice din Timişoara (Elisabethin, apoi din Fabrik – cvartale centrale ale Cetăţii) pentru a fi în permanent studiu. Se iveşte foarte curând şansa de a colabora cu Filarmonica „Banatul“, chiar în cadrul festivalului autumnal „Zilele muzicale George Enescu“ (1981) cu ocazia sărbătoririi centenarului naşterii muzicianului, ceea ce îl va propulsa în viaţa de concert, primind invitaţii de a cânta şi în Bucureşti, la Ateneul Român. La Timişoara va înregistra şi primele succese de dirijor chiar pe podiumul Filarmonicii „Banatul“ unde va prezenta celebrul oratoriu Anotimpurile de J. Haydn cu corul „Franz Schubert“ al comunităţii germane din Timişoara pe care l-a pregătit între anii 1983-1985. În această perioadă a descoperit în podul bisericii „Millennium“/Fabrik impresionanta arhivă a Societăţii filarmonice din Timişoara, descoperire care-i va deschide noi orizonturi profesionale. Stabilindu-se în 1986 în Germania va activa ca organist şi cantor la Hechingen (1986-1993) şi se va dărui cercetării vieţii muzicale a germanilor din Banatul istoric. Din 1993 este cercetător-muzicolog la „Institut für Deutsche Music im Osten“ din Bergisch-Gladbach şi preşedintele Asociaţiei Muzicienilor Bănăţeni din Germania. Stabilindu-se la München îşi intensifică activitatea muzicologică, îmbinând-o cu cea editorială. Acordă atenţie şi carierei solistice, susţinând concerte în Germania, Austria, Slovacia, Slovenia, Croaţia, România etc. A obţinut doctoratul în muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este organizator de simpozioane şi congrese internaţionale de muzicologie. A publicat sute de texte: cronici, relatări, recenzii, comunicări ştiinţifice, a susţinut conferinţe. Lucrări de muzicologie şi istoriografie: Te Deum Laudamus – Contribuţie la istoria muzicii bisericeşti din Banat (1995), Societatea filarmonică din Timişoara – 125 ani (1996), Johann Michael Haydn. Seine Beziehungen zur Dommusik in Temeswar und Großwardein (1997), Von Liedertafeln und Gesangvereinen im Banat (1998), O călătorie în Orient. Johann Strauss şi concertele sale din Banat, Transilvania şi Ţara Românească (2003), Der Temeswarer Philharmonische Verein 1871. Eine Chronik südost-europäischer Musikgeschichte 1850-1950, (2005), Das Kirchenslied der Donauschwaben (2008). Marea majoritate sunt tipărite la Editura sa Edition Musik Sudost din München.

 

Vom asculta o impresionantă mărturie de credință pe  frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării,  sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles