Leul românesc a atins minimul istoric!

Leul a atins un minim istoric în raport cu euro. Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4 lei şi aproape 65 de bani. Un dolar valorează 3 lei şi 99 de bani, iar francul elveţian – 4 lei.

Analişti şi reprezentanţi ai sistemului bancar au subliniat la Radio România că evoluţia leului este influenţată de starea economiei reale, observând o deteriorare, în ultimele trimestre, a echilibrului intern – situaţia finanţelor publice – dar şi a poziţiei externe a economiei, respectiv deficitul de cont curent.

În ultima şedinţă de politică monetară din acest an, Banca Centrală atrăgea atenţia săptămâna trecută cu privire la faptul că nu pot fi controlate în acelaşi timp trei variabile importante pentru echilibrul fiscal, şi anume rezervele, ratele de dobândă şi cursul de schimb, iar în acest context BNR a subliniat că preferă să acorde prioritate ratelor de dobândă şi să ofere o flexibilitate mai mare cursului de schimb.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat ieri faptul că moneda naţională a atins cea mai slabă cotaţie din 2012 până în prezent, în raport cu euro.

Radio România Reșița

De același autor

Related Articles