Avertizare DSVSA: Efectuarea examenului trichineloscopic este obligatorie!

Odată cu sosirea anotimpului rece, la nivelul judeţului Caraş-Severin a început sacrificarea suinelor şi s-a dat startul examenelor trichineloscopice la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică.

Cetăţenii, care sacrifică porci în sistem tradiţional pentru consumul propriu, pot solicita examenul trichineloscopic zilnic între 8.00 şi 16.00, precum şi în zilele de sâmbătă şi duminică, doar la cabinetele veterinare concesionare, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei, Nicolae Crista. Potrivit acestuia, la nivelul judeţului, există astfel de cabinete în fiecare oraş şi comună. La Reşiţa este autorizat un singur cabinet, ca şi în anii precedenţi, cel din Piaţa Reşiţa Sud.

Potrivit acestuia la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare se face doar examenul pentru mistreţi prin metoda digestiei artificiale.

În urma discuţiei avute cu preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Alin Deteşan, taxele practicate pentru efectuarea examenului trichineloscopic de anul acesta au fost stabilite şi sunt cuprinse între 15 şi 25 de lei la cabinetele veterinare concesionare şi de 47 de lei cu TVA la sediul DSVSA, a mai spus Nicolae Crista.

Nicolae Crista a mai spus că, până în prezent nu există nicio derogare de la ANSVSA privind amenajarea de centre temporare de sacrificare a porcinelor în pieţele sau oboarele de pe raza judeţului, ca în cazul tăierii mieilor în perioada sărbătorilor pascale. Înfiinţarea şi funcţionarea ilegală a unor astfel de centre fiind complet interzisă.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles