Cvartetul Voces – un nou concert 100% Haydn, la Sala Radio

Voces – cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiţie în România, parte a Orchestrelor şi Corurilor Radio, vă invită la un nou recital 100% Haydn, prezentat joi, 16 martie (ora 19:00), la Sala Radio. Ansamblul a aniversat în 2013 patruzeci de ani de activitate şi reuneşte astăzi patru muzicieni de valoare: Bujor Prelipcean – vioara I, Vlad Hrubaru – vioara a II-a, Constantin Stanciu – violă şi Dan Prelipcean – violoncel.

În programul serii veţi asculta Cvartetul în sol major, op. 54 nr.1Cvartetul în do major, op. 54  nr.2Cvartetul în la major, op. 55 nr.1. Compozitor clasic prin excelenţă, Haydn a fost unul dintre cei mai prolifici muzicieni din toate timpurile: a compus pentru aproape toate formele existente în vremea sa, fiind numit, mai ales, părintele simfoniei şi al cvartetului de coarde. Un geniu al formelor perfecte în muzică, Haydn este privit ca cel mai important compozitor pentru cvartet de coarde, fiind cel care a semnat 83 de partituri de acest gen. Se spune că cvartetele compozitorului austriac au fost atent studiate de mai tânărul său prieten, Mozart.

În 1973, absolvenţi ai Conservatorului George Enescu din Iaşi au început frumoasa poveste a Cvartetului Voces, formaţia impunându-se imediat prin valoarea sa. Membrii ansamblului au urmat studii de specializare în ţară cu W.G. Berger şi peste hotare în Israel, Italia, Ungaria, Germania. Premii prestigioase au confirmat nivelul artistic înalt al formaţiei muzicale: Colmar-Franţa (1974), Bordeaux-Franţa (1976), Karl Klinger Hanovra-Germania (1979). Repertoriul deosebit de vast al Cvartetului Voces reuneşte integrale clasice, romantice, opusuri româneşti şi universale ale compozitorilor secolului XX şi creaţii recente.

Cvartetul este adesea prezent la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc. Cvartetul a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

De același autor

Related Articles