Tinerii nevăzători nu au manuale şi nici o şcoală în Caraş-Severin în care să-şi desfăşoare activitatea!

În fiecare an, în data de 13 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători. Cu acest prilej tinerii cu deficienţe de vedere din Caraş-Severin, împreună cu familiile lor trag un semnal de alarmă. Nu au manuale şi nici o şcoală în Caraş-Severin în care să-şi desfăşoare activitatea!

Părinţii copiilor cu deficienţe de vedere din Caraş-Severin au facut nenumărate demersuri pentru înfiinţarea unei şcoli sau macar a unei clase într-o unitate de învăţământ. Li s-a spus că nu se poate pentru că sunt prea puţini copii nevăzători. Din această cauză cei care doresc să le ofere şcolarizare au o singură variantă, Liceul Teoretic Special Iris din Timişoara. La fel a procedat şi Claudia care a ales să-i ofere fiicei sale o educaţie aleasă şi un loc în societate, dar, departe de casă cu eforturi financiare imense. Şi asta nu este singura problemă, lipsa manualelor este un alt subiect delicat pentru Claudia care a încercat să facă rost de cărţi pentru fiica sa din străinătate.

Cel puţin eu am căutat şi am adus cărţi din alte ţări ca să poată fata să citească. Noi ca părinţi ne chinuim să aducem manuale de unde putem şi facem sacrificii pentru că nu e uşor din punct de vedere financiar, dar facem tot posibilul să ne ajutăm copilul care vrea să înveţe   şi chiar dacă este departe de casă merită acest sacrificiu.Să ştiţi că am făcut demersuri ca să avem şi noi în Caraş-Severin o şcoală pentru copii nevăzători dar ni s-a spus că sunt prea puţini. “, a declarat Claudia.

Iasmina este din Reşiţa şi în acest moment se află în clasa a 11-a la Liceul Teoretic Special Iris din Timişoara. Este elevă de nota 10 dar are mare nevoie de manuale.

De exemplu la matematică, o materie stufoasă cred că am avea nevoie de manuale pentru că nu sunt manuale decât la clasele I-IV şi e dificil pentru noi “, a precizat Iasmina.

Şi directorul Liceului Teoretic Special Iris din Timişoara, Elena Rain ne confirmă acest lucru.

“Lipsa manualelor a devenit o problemă acută în special pentru clasele IX-XII. Elevii din ciclul primar au manuale graţie profesorilor din şcoală şi a oamenilor cu suflet mare din diverse asociaţii. Ministerul Educaţiei cunoaşte problema aşa că încercăm să ne descurcăm cu ce avem dar copii de aici sunt bine şcolarizaţi şi au şi rezultate bune la învăţătură, chiar dacă ne lipsesc manualele”, a precizat directorul unităţii de învăţământ.

La ora actuală la Liceului Teoretic Special Iris din Timişoara învaţă doar 7 copii cu deficienţe de vedere din Caraş-Severin. Dar numărul tinerilor nevăzatori din Caraş-Severin este mult mai mare pentru că mulţi dintre părinţi au ales să-şi ţină copii acasă, neavând bani suficienţi pentru şcolarizarea acestora.

Daiana Roşca

 

Cele mai citite

Related Articles