Continuă turneul asiatic al preşedintelui american Donald Trump

Preşedintele american, Donald Trump, susţine că omologul său chinez, Xi Jinping, a acceptat să înăsprească sancţiunile împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la ameninţarea nucleară pe care o reprezintă regimul totalitar de la Phenian.

El a făcut declaraţia în această dimineaţă, pe Twitter, din capitala vietnameză Hanoi, unde a participat la summitul Forumului de cooperare Asia-Pacific.

În discursul ţinuţ ieri, în faţa liderilor din zonă Donald Trump a declarat că viitorul regiunii nu trebuie să ţinut ostatic de fanteziile nebuneşti ale unui dictator, care doreşte să facă cuceriri violente şi şantaj nuclear.

Tot cu ocazia reuniunii internaţionale din Vietnam, premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat că a convenit cu preşedintele chinez, Xi Jinping, ca ţările lor să intensifice cooperarea în ce priveşte dosarul nord-coreean.

Următoarea etapă în acest demers ar fi organizarea unei trilaterale China-Japonia-Coreea de Sud în cel mai scurt timp.

La întâlnirea de joi, cu preşedintele chinez, Donald Trump a încercat să-l facă pe acesta să pună presiune pe regimul nord-correan, care a făcut recent noi teste nucleare.

În această dimineaţă, într-o conferinţă de presă la Hanoi, preşedintele american le-a promis vietnamezilor să le servească drept mediator în conflictul teritorial cu China, din Marea Chinei de Sud.

Mai multe ţări îşi dispută suveranitatea asupra regiunii, bogată în resurse minerale şi traversată de cele mai circulate rute maritime din lume.

Donald Trump îşi încheie turneul asiatic, astăzi după-amiază, în Filipine. RRA

Cele mai citite

Related Articles