Operaţii laparoscopice, în premieră, la Spitalul din Sfântu Gheorghe

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au realizaţ în această săptămână, în premieră, mai multe operaţii laparoscopice, în cadrul unui workshop de chirurgie pediatrică.

Acesta a fost coordonat de un medic din Germania, cu o experienţă de peste 17 ani.

Medicul Reza Vahdad, care a stat o săptămână la Sfântu Gheorghe a realizaţ împreună cu medicii covăsnesni, nouă operaţii laparoscopice unor copii, respectiv de hernie inghinală, ectopie testiculară, litiază biliară şi varicocel, demonstraţiile fiind urmărite în timp real prin intermediul camerelor de filmat de mai mulţi medici chirurgi veniţi din ţară. Doctorul Reza Vahdad s-a declarat impresionat de organizarea ireproşabilă, de Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, care a fost reabilitat şi modernizaţ precum şi de cunoştinţele şi abilităţile medicilor cu care a lucrat.

Medicul Lorincz Zsuzsanna din cadrul Secţiei de chirurgie pediatrică a Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe:

Zsuzsanna Lorincz: ”Eu cred că este ceva deosebit să avem colegi aşa în străinătate să vină să ne ajute să învăţăm şi noi! Nu se poate învăţa din carte sau privind aceste intervenţii chirurgicale, ci trebuie să fie cineva care are experienţă. Domnul doctor operează de 17 ani laparoscopic copii”.

Operaţiile laparoscopice prezintă avantajul de a fi minim invazive.

Riscul de recidivă a bolii este mai scăzut, iar perioada de recuperare a pacienţilor este mult mai redusă. RRA

De același autor

Related Articles