România – Turcia 2-0 în meci amical

Naționala de fotbal a României a învins reprezentativa Turciei, antrenată de Mircea Lucescu, cu scorul de 2-0 (1-0), joi seara pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, într-un meci amical.

România a făcut un meci bun și a reușit să se impună prin golurile marcate de Gheorghe Grozav (42, 69), jucător în Turcia, la Karabukspor.

Prima repriză a fost una destul de modestă, deși inițiativa a aparținut tricolorilor. Prima ocazie s-a consemnat în minutul 5, când Budescu a reluat într-un mingea centrată de Toșca. Până în finalul primei reprize, când s-a deschis scorul, niciuna dintre echipe nu a reușit să creeze faze de poartă. În min. 42, Grozav a finalizat centrarea lui Deac, șutul său fiind deviat de fundașul Ozan Tufan.

În partea secundă, oaspeții au avut o oportunitate prin Cenk Tosun (49), care a tras peste poartă de lângă Chiricheș.

Jucătorii antrenați de Cosmin Contra au fost aproape de a-și mări avantajul, în min. 53, când Grozav a centrat, dar fundașul Caglar Soyuncu a respins din fața porții goale. Un minut mai târziu, portarul Harun Tekin a prins mingea trimisă slab de Budescu.

Turcia a tras la poartă (57), prin Ozan Tufan, dar balonul s-a dus peste țintă.
România și-a dublat avantajul în min. 69, când Grozav a marcat cu un șut din careu, după ce l-a driblat scurt pe Serdar Aziz. Budescu a trecut pe lângă gol (71), șutul său fiind respins de portar.

Turcia a avut și ea o mare ocazie de a înscrie, dar debutantul Niță și fundașul Grigore (76) au salvat golul, la reluarea lui Kenan Karaman.

Torje (76) a șutat pe lângă poartă din marginea careului, iar încercarea de lob a lui Alibec (80), de la circa 40 de metri, a fost blocată în fața porții de Caglar Soyuncu.

Cenk Tosun a ratat cea mai mare ocazie a oaspeților (88), când a reluat cu capul peste poartă centrarea aproape perfectă a lui Atila Turan.

România a avut ultimele oportunități ale partidei, dar șutul lui Alibec (90+2), din întoarcere, a fost respins de portar, iar un minut mai târziu atacantul echipei FCSB a fost deposedat în careu.

În echipa României au evoluat trei jucători legitimați la echipe din Turcia, Săpunaru (Kayserispor), Torje și Grozav (ambii la Karabukspor).

Mircea Lucescu a primit înaintea meciului un tricou cu numărul 11 din partea președintelui FRF, Răzvan Burleanu, și o minge cu autografele internaționalilor români din partea lui Cosmin Contra.

Partida de la Cluj-Napoca a fost prima pentru naționala României, după lansarea noii sale identități de brand. Blazonul de pe tricoul jucătorilor este o reinterpretare a stemei naționale într-o manieră modernă, dinamică: un scut pe care este scris România și cinci cadrane care corespund celor cinci provincii românești, concentrate în jurul unui pentagon negru asemănător celui de pe mingea de fotbal, iar noul slogan este ”Luptăm împreună”.

Totodată a fost primul meci al lui Adrian Mutu ca managerul sportiv al Federației Române de Fotbal.

Cosmin Contra este neînvins în trei meciuri ca selecționer, având două victorii și un egal.

A fost al 26-lea meci cu Turcia, bilanțul fiind favorabil tricolorilor, cu 14 victorii, 7 remize, 5 înfrângeri, golaveraj 49-24.

Marți 14 noiembrie, România va disputa un nou joc amical, cu Olanda, la București, pe Arena Națională (21,00).

Cele mai citite

Related Articles