Poliţia cere respect şi propune modificări ale legii

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care cuprinde mai multe modificări ale unor prevederi legale existente.
Toate aceste schimbări nu doresc să ştirbească din libertăţile cetăţenilor. Necesitatea vine în urma numeroaselor agresiuni la care au fost supuşi poliţiştii a declaraţ, în conferinţă de presă, comisar şef, Nicolae Sava, împuternicit şeful poliţiei Reşiţa.

Cele mai multe proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii – legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul poliţiei, se introduce în Legea de funcţionare a Poliţiei, pentru a fi cunoscute de toţi cetăţenii.
Printre amendamentele propuse, trei vizează introducerea a noi infracţiuni. Astfel, devine infracţiune, împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu, referitoare la luarea unor măsuri pentru:
– constatarea săvârşirii, în flagrant de infracţiuni sau contravenţii;
– Ocrotirea vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol;
– Legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat;
În toate aceste cazuri, pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator şi după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Cele mai multe situaţii se referă la redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinaţia de locuinţe sau organizarea de petreceri cu caracter privat în spaţiul public, în proximitatea unor locuinţe.
De asemenea, se propune creşterea sancţiuni pentru refuzul de legitimare de la 100 şi 500 la 500 şi 1500 de lei.
(Marius Căruntu)

De același autor

Related Articles