[FOTO] Salonul Internațional de Artă Fotografică al Banatului de Munte are loc la Reșița

Motto: „O fotografie este un secret despre un secret. Cu cât îți spune mai multe cu atât știi mai puțin.”Diane Arbus

Nu camera fotografică este esența, ci fotograful din spatele ei

„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce iți oferă viață și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului.Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!”, declara Henri Cartier-Bresson. Nu camera fotografică este esența, ci fotograful din spatele ei. în anul 1957 într-un interviu acordat gazetei Washington Post. A fost primul fotograf dintr-o țară capitalistă căruia i s-a permis să facă fotografii și în România, dar și în alte țări din lagărul comunist, dovadă fiind anul 1952 când a publicat „The Decisive Moment”, un portofoliu alcătuit din 126 fotografii din Est și din Vest, cu o copertă desenată de pictorul Henry Matisse. Printre camarazii săi de Ideal se numără pictorul și sculptorul Andre Lhote, portretistul de societate Jacques Émile Blanche, alături de fotograful David Szymin alias David Saymour, cât și fotograful maghiar Endre Friedman, mai cunoscut sub numele de Robert Capa, mentor al lui Henri Cartier-Bresson.În timpurile noastre, un urmaș pe meleagurile Banatului de Munte, este Flavian Săvescu, un prieten al radioului reșițean, un om a cărui mare pasiune a afost, este și va fi fotografia.

Artistul fotograf reșițean a avut amabilitatea să revină alături de ascultătorii și cititorii Radio România Reșita.

Vă mulțumesc pentru timpul alocat în exclusivitate, am înțeles că ne pregătiți o surpriză…

„Cred că este cea mai mare surpriză pe care o putem prezenta noi.Eu, în calitate de Președinte al Foto Clubului Banatului Montan și de director al Salonului de Fotografie despre care vorbim acum, respectiv primul Salon Internațional de Artă Fotografică AL Banatului de Munte, al cărui vernisaj va avea loc pe 19 noiembrie, la ora 18 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reșița în Sala „Horațiu Vornica”.

Este vorba de un eveniment fotografic, primul de acest gen care a fost făcut vreodată în regiunea noastră și care se desfășoară sub câteva recunoașteri internaționale, fiind recunoscut de două asociații internaționale și de două asociații național, una dintre ele fiind Asociația Artiștilor Fotografi din România. Avem 95% confirmare că cei trei invitați ai noștri , care au calitatea de juriu în acest salon, vor fi prezenți cu ocazia vernisajului. Sunt participanți din 23 de țări, 72 de fotografi au trimis fotografii și din acestea s-au ales 52 câștigătoare, urmând a fi premiate în data de 19 și expuse publicului spre vizionare în cadrul acestui eveniment.Evenimentul se desfășoară în colaborare și cu susținerea Primăriei Reșița, care ne-a oferit sprijinul necondiționat.”

Aveți și în Radio România Reșița un partener serios, ce le transmiteți ascultătorilor și cititorilor noștri?

„Eu îi rog să vină și să vadă aceste lucrări pe care noi le expunem, pentru că sunt făcute de artiști fotografi consacrați care au foarte multe premii, sunt interpretări deosebite ce nu se pot întâlni la tot pasul, i-aș ruga să fie alături de noi pentru că susținerea publicului este foarte importantă într-un astfel de eveniment, pentru că este făcut pentru public și fără public evenimente de genul acesta nu își au rostul. Îi rugăm să fie alături de noi și să se bucure de ceea ce le oferim.”

Henri Cartier-Bresson, „Părinte al fotojurnalsmului”,spunea că fotografia este o stare, deci trebuie să avem cu toții aceeași stare pe 19 noiembrie.

„Noi vom prezenta diverse stări pe care sperăm că le vor aprecia cei care vor veni și vor fi alături de noi.”

Reșița găzduiește pentru prima dată. În ce locuri din țară au mai avut loc asemenea evenimente?

„Sunt diverse Foto-Cluburi din țară care mai fac astfel de saloane, Salonul Național sub al cărui patronaj se face și evenimentul de la noi, dar fiind primul în Reșița l-am făcut și internațional. La Arad, la Craiova, dar național și în alte părți ale țării, dar ne bucurăm și pe mine personal mă bucură în mod special că am reușit, la trei ani de la înființare, să organizăm acest eveniment în Reșița.”

Și anul viitor?

„Sperăm că da, suntem optimiști și dacă Primăria Reșița a avut bunăvoința să ne sprijine, sperăm că și anul viitor va face la fel și vom deveni parteneri în astfel de evenimente.”

Vă mulțumim, mult succes și felicitări, domnule Flavian Săvescu.

„Vă mulțumesc mult și dumneavoastră ca și parteneri ai noștri, pentru că ne-ați susținut de fiecare dată și cu siguranță vom continua în a ne sprijini unii pe alții.Vă invit împreună cu toți ascultătorii Radio România Reșița.Ținem legătura, cu drag!”

Așadar Reșița găzduiește, pentru prima dată, Salonul Internațional de Artă Fotografică, eveniment care se desfășoară cu sprijinul Primăriei Reșița și sub patronajul asociațiilor de artă fotografică Global Photographic, Image Colleague Society, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Societatea Română de Artă Fotografică. Din juriu fac parte membri A.F.I.A.P.- Eugen Negrea, Președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, Mircea Anghel Președintele Societății Române de Artă Fotografică și Nelu Scripciuc Președintele Foto Clubului PRO Arad.

Salonul are programat și un concurs organizat de Foto Clubul Banatul Montan, concurs la care au fost înscrise 576 de fotografii de către 72 de autori. Autorii sunt originari din 23 de țări, respectiv România, Grecia, Malaezia, Rusia, Cipru, Olanda, Canada, Portugalia, Danemarca, Germania, Lituania, Spania, Austria, Moldova, Bangladesh, India, Ungaria, SUA, Irak, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Iran, fiind  organizat sub două secțiuni: color – general și alb negru – general. Un autor a putut înscrie maximum patru fotografii la fiecare secțiune.

Fotografiile expuse vor putea fi vizionate până la finalul lunii noiembrie, în intervalul orar 8.00 și 16.00, în aceeași locație.

Artistul francez „Părinte al fotojurnalsmului”, cu siguranţă ne priveşte acum prin obiectivul veşniciei, iar amintirea sa este asemeni celor mai bune fotografii ce se găsesc în inimile noastre. Sunt acolo, undeva, pur și simplu… și reprezintă arhiva noastră personală. Nimeni nu o poate atinge… nimeni nu o poate vedea…  Doar Reșița se înscrie, prin acest eveniment, în circuitul orașelor a căror cea mai bună politică este Cultura!

Epilog: „Fotografia e o reacție imediată care conturează meditația.” Henri Cartier-Bresson

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles