Marea Britanie va oferi doi ani cetățenilor europeni, după Brexit, pentru a se înscrie ca rezidenți

Guvernul britanic a tranmis marți că majoritatea cetățenilor UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în țară după finalizarea Brexitului, în martie 2019, a relatat astăzi Reuters citată de Agerpres.

Detaliind planurile pentru un program de înregistrare a cetățenilor comunitari, Departamentul pentru Ieșirea din Uniunea Europeană și Ministerul de Interne au afirmat că cetățenii UE vor beneficia de o perioadă de grație de doi ani în care pot aplica pentru obținerea statutului de rezident post-Brexit.

Statutul legal și drepturile cetățenilor UE reprezintă aspecte-cheie în procesul complicat al ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. În prezent în Marea Britanie trăiesc aproximativ 3 milioane de cetățeni din state membre UE.

Cei care se vor ocupa de procesarea cererilor vor avea o anumită flexibilitate de a lua decizii, ceea ce înseamnă că aceste cereri nu ar trebui respinse în cazul unor detalii minore, și majoritatea celor care vor aplica vor primi statutul de rezident, menționează sursele citate.

Costul depunerii unei solicitări nu ar trebui să-l depășească pe cel al unui pașaport britanic și cetățenii UE vor beneficia de asemenea de dreptul de a face recurs în cazul în care cererea le va fi respinsă.

‘Am spus foarte clar că protejarea drepturilor cetățenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceștia aduc o contribuție extrem de importantă pentru economia și societatea britanică și nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE’, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici și să obțină statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu și direct de aplicare. Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în această direcție și sper că documentul publicat astăzi va facilita ajungerea la un acord pentru a garanta drepturile cetățenilor europeni și în aceeași măsură a britanicilor care trăiesc în UE’, a mai spus el.

 

Cele mai citite

Related Articles