Astăzi se împlinesc 100 de ani de la Revoluția bolșevică

Centenarul Revoluției bolșevice va fi sărbătorit astăzi în Rusia, fără mare pompă. Puterea de la Kremlin se teme de glorificarea schimbării regimului prin forță, comenteazã France Presse.

Dacă în perioada fostei URSS aveau loc manifestări grandioase, cu o mare defilare în Piața Roșie, programul oficial prevede la centenar doar expoziții și simpozioane. Partidul Comunist care rămâne cea mai mare forță de opoziție din Parlamentul de la Moscova, a organizat o adunare lângă statuia lui Karl Marx, în apropierea Kremlin-ului, dar nu sunt prevăzuți să participe mai mult de 5.000 de persoane.

Și mișcarea stângii naționaliste “O altă Rusie”, condusă de scriitorul Eduard Limonov, are o manifestație autorizată în capitala rusă. Săptămâna aceasta 20 dintre susținătorii săi au fost arestați la Sankt-Petersburg, după un protest neautorizat în cursul căruia au cerut o nouă Revoluție.

Singurul eveniment legat de Revoluție la care a participat președintele Vladimir Putin a fost inaugurarea unei noi biserici la Moscova, în condițiile în care agenția franceză de știri amintește că sosirea bolșevicilor la putere în 1917 a dus la persecutarea clerului și a credincioșilor.

În plus, la sfârșitul lunii trecute, Vladimir Putin a reamintit de diviziunile trecutului, la inaugurarea unui monument omagiu adus victimelor represiunii politice. RRA

Cele mai citite

Related Articles