UPDATE: Omul de sport care a format generaţii întregi de atleţi şi care şi-a legat definitiv numele de rezultatele remarcabile ale şcolii reşiţene de marş, lasă în urma sa un palmares impresionant. Iosif Corneliu Măzăran va fi condus pe ultimul drum, astăzi, la ora 13.00, iar înhumarea va avea loc în Cimitirul Ortodox din Oravița Română.

***

În dimineața zilei de sâmbătă, 4 noiembrie, se stingea din viaţă, în spitalul din Timișoara, unul dintre cei mai mari antrenori de atletism pe care i-a avut România, Iosif Corneliu Măzăran.

Iosif Corneliu Măzăran, şlefuitorul de talente, a fost poate cel mai pitoresc, mai vocal şi mai sufletist tehnician din municipiul de pe Bârzava. Şi-a început activitatea de antrenor la Clubul Sportiv Muncitoresc Reşiţa, în anul 1974, şi a mai activat ca antrenor şi profesor la CAM, CSM, CAJ, Arsenal şi Universitatea Reşiţa. Din 2008 a devenit pensionar, dar n-a renunţat la antrenorat, fiind mereu alături de sportivii de la CS Universitatea Reşiţa și Clubul Sportiv Municipal Reșița. Numai de la Campionatele Naţionale elevii săi au adunat peste 400 de medalii, iar la acestea se adaugă numeroase rezultate remarcabile în competiţii internaţionale. Atleţii descoperiţi şi formaţi de Iosif Măzăran au stabilit 20 de recorduri naţionale de seniori sau juniori. Nu mai puţin de 14 dintre elevii săi sunt maeştri ai sportului. Printre ei se numără Rudolf Csunderlik, Gheorghe Vădrariu, Ion Ureche, Dorel Firică, Lucian Pantea, Ioan Păun sau Gheorghe Frecăţeanu. În 2011 a devenit antrenor emerit, iar în decembrie 2015 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Reșiței.

Cea mai mare bucurie a sa a fost că a reușit să insufle și fiului său, Octavian, pasiunea pentru antrenorat și rezultatele obținute în timp de familia Măzăran se văd. Începând cu Londra 2012, marșul reșițean este prezent la Jocurile Olimpice datorită muncii antrenorilor și sportivilor reșițeni. Recordmenul României, Marius Cocioran a participat deja la două ediții ale Jocurilor Olimpice (Londra și Rio de Janeiro), Narcis Mihăilă vine puternic din urmă, iar la Rio s-a remarcat prin recordul personal stabilit în epuizanta probă de 50 km marș.

Pe 22 noiembrie, Iosif Corneliu Măzăran ar fi împlinit 76 de ani.

Corpul neînsuflețit va fi depus marți, în data de 7 noiembrie, după ora 17:00, la Capela Cimitirului Nr. 7 din Reșița, iar înmormântarea va avea loc joi, 9 noiembrie 2017, ora 13:00, la Cimitirul Ortodox din Oravița Română.

Dumnezeu să-l odihnească!

Echipa Radio Reşiţa