Bănăţenii vor avea la dispoziţie o aplicaţie pentru a ţine mai uşor, sub control, alergia la ambrozie!

După ce sensibilitatea la polenul de ambrozie a atins cote alarmante în Banat Centrul de Cercetare Oncogen din Timişoara va pune bazele unei aplicaţii pentru telefonul mobil.

Aceasta va alerta populaţia atunci când va creşte concentraţia de polen de ambrozie în aer. Practic sistemul de avertizare ar trebui sa se facă exact ca în cazul alertelor meteo, de cod galben, portocaliu şi roşu explică coordonatorul Oncogen Virgil Păunescu. Până la finalul anului viitor acest sistem va fi funcţional iar oamenii vor putea ţine mai uşor, sub control, alergia la ambrozie!

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles