[AUDIO-FOTO] Executiv Chef Marian Popovici, cărășanul cu sânge peruan

680

Marian Popovici, tânărul din Caraş-Severin, a ajuns la doar 32 de ani, unul dintre cei mai apreciați bucătari din vestul țării și nu numai. Povestea lui de viață este una interesantă și emoționanță, părinții lui cunoscându-se la Timișoara. Mama sa, cu probleme de auz și vorbire a trait o poveste de dragoste cu un peruan, rodul iubirii lor fiind, Marian. Cei doi s-au despărțit atunci când Marian avea doar 3 ani. Copil fiind s-a întors alături de mama sa, în Caraș-Severin, în localitatea Eftimie Murgu. Ulterior, mama tânărului, s-a recăsătorit, cu un bărbat surdomut, care l-a și înfiat. A avut parte de o copilărie liniștită pe frumoasa Vale a Almăjului, unde încă de mic și-a descoperit pasiunea pentru gătit.

”Mergeam cu vacile la păscut și găteam cu copii pe câmp, frigeam brânză și clisă pe băț. Străbunicul meu își dorea să devin preot, dar am ajuns bucătar. Mergeam la toate evenimentele organizate la Căminul Cultural din localitate și încercam să învăț cât mai multe de la bucătăresele, care găteau la diferitele evenimente. Am avut o copilărie frumoasă”, și-a amintit cu drag, Marian.

Drumul spre profesia de bucătar l-a început în armată, unde i-a folosit chiar să scape de instrucție, gătind pentru camarazii săi. Nu va uita niciodată primul restaurant unde s-a angajat, la vârsta de 20 de ani, unul dintre cele mai cunoscute din centrul Timişoarei, unde în doar trei ani a reușit să-și depășească toți colegii. A gătit atunci pentru marii actori ai României, precum Florin Piersic, Iurie Darie, care aveau spectacole la Opera din orașul de pe Bega.

Destinul a făcut s-o întâlnească Marioara Vîrtop, un bucătar de top din Timișoara și la sugestia ei, a început să participe la concursurile culinare din vestul țării, apoi naționale și în prezent internaționale. Primul concurs internațional la care a participat a avut loc în anul 2011, unde a impresionat prin prestația sa culinară. Au urmat altele în care a excelat, cutreierând toată lumea. Cel mai recent succes al său este cucerirea marelui trofeu la Concursul din Mongolia, unde și-a adjudecat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Marian Popovici este de 4 ani Executive Chef, penultimul grad în bucătărie, datorită pasiunii pentru această profesie.

Motto-ul meu în bucătărie: sănătatea începe din farfurie

„Acum sunt Executive Chef, am o serie de responsabilități, dar îmi doresc să obțin şi ultimul grad, acela de Maestru al Artei Culinare. Motto-ul meu este : sănătatea pleacă din farfurie. Eu creez mâncare sănătoasă, bio, deși este mai greu în prezent. Sunt gurmand de felul meu și sunt deschis oricăror provocări. Cel mai mult îmi place să gătesc fructe de mare, dar mă pricep la toate.”

În prezent, românul nostru de nota 10, Marian Popovici poate fi considerat un maestru al artei culinare. Lucrează pe cont propriu și organizează evenimente ce adună chiar și 700 de persoane, evenimente de lux, unde calitatea preparatelor primează. Este prezent de foarte multe ori și în comunitățile de români aflate peste granițele țării, pentru a le răsfăța cu măiestria sa de bucătar …profesionist!

Cristina Corocan