[FOTO] O ediție de colecție a emisiunii Boema, în această seară, ora 22:15

Născut în 1912, la Roman, Celibidache – „Celi”, cum îi spuneau prietenii – a fost unul dintre cei mai importanți dirijori ai secolului XX, cu o carieră internațională care a durat cinci decenii. A plecat din România în 1935, ca să-și continue studiile la Paris.

Cultura nu este altceva decât drumul către libertate

În 1945, la doar 33 de ani, devine dirijor principal al Filarmonicii din Berlin. Urmează o ascensiune fulminantă, care îl duce pe toate scenele lumii. Devine faimos pentru hotărârea de a nu înregistra discuri și pentru numărul mare de repetiții pe care îl cere orchestrelor. În paralel cu dirijatul, are activitate pedagogică și componistică. Din 1979, până la moartea sa, 14 august 1996, la reședința sa, o moară veche din comuna La Neuville-sur-Essonne, Franța, a fost director muzical al Filarmonicii din München. Scrisorile trimise prietenului său din România, Eugen Trancu-Iași, din 1939 până în 1977, sunt o mărturie a carierei sale spectaculoase și a modului special în care Celibidache înțelegea muzica. Ele au fost publicate în volumul „Scrisori către Eugen Trancu-Iași”, apărut la Editura Vremea.

Cu soția Ioana, o pictoriță română,  a avut un fiu, Serge Ioan Celibidachi, despre care mărturisea pe 2 februarie 1970, prietenului său: Băiatul meu este o minune de personalitate. Îmi pare foarte rău că-s prea bătrân pentru el, mă pot juca zile întregi dar viața nu-mi lasă nici măcar o jumătate de oră pe zi. Îl iau peste tot cu noi și doica. Are un an și jumătate și înțelege tot. I-am telefonat de la Madrid la Paris și Ioana l-a pus la telefon și mi-a zis: „Lalo, lalo, papa!” M-am lichefiat complet, îți închipui.”

Fiul regretatului artist, Serge Ioan Celibidache a realizat, peste ani, filmul „Octav”e-o poveste în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ, dar care asemeni unei note ce nu se mai aude, nu înseamnă că ea s-a stins, rămâne în conștința ta… și așa o să rămână și „Octav”, un Sergiu Celibidache ce s-a metamorfozat pe pelicula memoriei cu altruismul unui Rege Lear care a înțeles ce înseamnă Regatul său spiritual.Rolul principal îl duce Marcel Iureș, însoțit de o distribuție consolidată de Victor Rebengiuc.

Filmul românesc „Octav”, cu Marcel Iureș în rolul principal, a avut Premiera în Banatul de Munte, în 4 orașe, dintre care și Reșița. Cu acest prilej am luat pentru ascultătorii radioului reșițean mărturisiri ale echipei de filmare, dar și ale unor personalități reșițene.

Interviurile cu Marcel Iureș, Serge Ioan Celebidachi, Cristina Dobrițoiu și opiniile unor personalități reșițene:Primarul municipiului, Ioan Popa, Gen (r) Ioan Ion  și Laurențiu Plestici, le vom asculta în această seară de miercuri, ora 22:15 la emisiunea Boema.

 Rămâneți pe  frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării,  sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

 Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles