[FOTO-VIDEO] Marcel Iureș- „Octav”e o poveste în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ

257

Dacă ți se pare că o notă nu se mai aude, asta nu înseamnă că ea s-a stins, rămâne în conștința ta… și așa o să rămână și „Octav”, un Sergiu Celibidache ce s-a metamorfozat pe pelicula memoriei cu altruismul unui Rege Lear care a înțeles ce înseamnă Regatul său spiritual.

Cultura nu este altceva decât drumul către libertate

Octav este o partitură despre viață cu note muzicale din amintiri în cheia regizorală a nostalgiei.Este un film de artă așa cum nu am mai văzut în ultima vreme.

„Arta nu-i ceva în sine ca să aibă drepturi sau datorii. Arta este ce faci mata din senzaţiile care te mişcă. Arta rămâne în om. Orice om poate să treacă de la valorile pe care le-ating senzaţii de orice natură ar fi la transcenderea senzaţiilor”,mărturisea Sergiu Celibidache, cel trăit pe peliculă de Marcel Iureș sub bagheta regizorală a fiului celebrului dirijor, Serge Celibidache.

„Filmul este despre nostalgie, despre bătrâneţe şi copilărie, este despre împăcare, dar, peste toate, e despre faptul că trebuie să mergem până la capăt. „Octav”e o poveste cu oameni, cu un om, în care se recunosc toţi oamenii de pe pământ. Este o poveste profund umană, acesta fiind şi motivul principal pentru care am fost atras să joc în acest film. Avem nevoie de astfel de poveşti”, a declarat actorul Marcel Iureş.

Libertatea este cheia filmului, libertatea de a-ți aminti, libertatea de a suferi, libertatea de a iubi, libertatea de a te ierta, libertatea de a exista,libertatea de a alege Libertatea… pentru că finalul filmului lasă spectatorului libertatea de a alege ce se întâmplă cu personajul.

Cu libertate au jucat și cei doi protagoniști,Marcel Iureș și Victor Rebengiuc, alias Octav şi Spiridon- adulţi, scena  jocului cu trenuleţul- libertatea de a redeveni copii … secvenţă jucată genial cu bucuria celui care are o nouă jucărie, o locomotivă, o locomotivă a timpului care are în spate vagoanele cu  destinele celor doi, o locomotivă care oprește în toate gările vârstelor  până o să ajungă în depou…

Și da, mă întorc către seniorul Sergiu Celibidache , menționându-l-„Cultura nu este altceva decât drumul către libertate. Arta este libertate, cu toate că ea te prinde în senzaţii. Dar nu-i nimic mai fals ca definiţia întregii filosofii că arta este jocul senzaţiilor, nu. Asta este nada cu care te prinde, te atrage. Ori, când treci peste ce te-a atras, poţi ajunge undeva unde nu te simţi tras nici la stânga, nici la dreapta, nici în sus, nici în jos… Asta-i libertatea.

Alegeți libertatea!

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Interviurile cu Marcel Iureș, Serge Ioan Celebidachi, Cristina Dobrițoiu și opiniile unor personalități reșițene:Primarul municipiului, Ioan Popa, Gen (r) Ioan Ion  și Laurențiu Plestici, miercuri 18 octombrie, ora 22:15 la emisiunea Boema.

Lung-metrajul „Octav” este o coproducție România — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, iar producător este Adela Vrinceanu Celebidachi. Din distribuţia filmului fac parte: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Vlad Rădescu, Maria Obretin, Ioan Andrei Ionescu, Alessia Tofan, Eric Aradits, Ştefan Velniciuc, Roxana Guttman, Silviu Biriş, Dana Rogoz, Alexandru Mandu şi mulţi alţii. Scenariul este semnat de Serge Ioan Celebidachi şi James Olivier, coloana sonoră este compusă de Vladimir Cosma, iar imaginea poartă semnătura renumitului Blasco Giurato.