O consecinţă directă a depopulării masive a satelor cu populaţie de etnie cehă este scăderea dramatică a numărului de elevi, ceea ce a dus la închiderea unor şcoli, care ajung în pragul desfiinţării!

În Şumiţa s-a închis şcoala de câţiva ani, la Ravenska acelaşi lucru… Am reuşit prin eforturi supraomeneşti – numai eu ştiu câte telefoane am dat! – să redeschidem grădiniţa la Ravenska! Sunt trei copii, dar grădiniţa funcţionează! Cu şcolile, într-adevăr, este o problemă şi o avem şi la Gârnic, o avem până la urmă şi la Sfânta Elena, trebuie să recunoaştem, copiii sunt din ce în ce mai puţini! Eu personal nu cred că şcoala a fost de vină pentru plecarea părinţilor în Cehia… Din păcate, cauza plecării masive a comunităţii noastre a fost lipsa locurilor de muncă!„, ne-a declarat Ştefan Bouda – preşedintele Filialei Zonale Banat-Sud a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România.

Chiar dacă în ultimii ani fenomenul migrării a fost stabilizat şi tinerii nu mai părăsesc în număr mare comunitatea, există riscul ca pe termen scurt şi alte şcoli din satele cu etnie cehă să îşi închidă porţile, ne mărturiseşte Ştefan Bouda : „Trebuie să fiu corect şi să recunosc că acest risc există! De exemplu, o şcoală de care îmi este frică e Gârnicul. Nu numai că există acest risc, dar din păcate autorităţile urmăresc lucrul acesta! Nu pot să-mi explic de ce, dar acesta este adevărul, adică să se mute şcoala ori la Padina Matei, ori să facă copiii naveta, ceea ce noi nu vom fi de acord niciodată!

Paul-Sever SMADU

1 COMENTARIU

  1. D-l Bouda MINTE că autoritățile din Girnic doresc închiderea Scoli din Girnic si aducerea copiilor la Padina ,nu se poate deoarece la clasele I-IV in girnic se preda in limba materna (CEHA )Dânsul nu cunoaște cate demersuri am făcut eu împreună cu Directorul Scoli pentru a rămâne și școală cu clasele l -VIII în Girnic. Am hotărât în cadrul Consiliului Locala ca suportam o anumita suma din bugetul local pentru plata per elev ,pentru a rămâne clasele I-VIII în Girnic. Nu are de unde sa știe d-l Bouda el locuind la București de vreo 15 ani și trece prin Girnic doar când are interes sau se întâlnesc la Herculane cu președinți de filiale ..De cand e pe funcție de președinte nu a venit o data la primărie sa se intereseze de comunitatea din Girnic .

Comments are closed.