Apel la dialog între guvernul spaniol şi liderii locali catalani

          Întreaga Spanie se mobilizează în cazul crizei catalane. În urma unei iniţiative anonime, lansate pe reţele de socializare, mii de spanioli vor manifesta, astăzi, în faţa primăriilor din toată ţara şi vor cere un dialog real între autorităţile de la Madrid şi cele din Catalonia, care vor ruperea acestei provincii de Spania.

Aproape 10 mii de persoane semnaseră, până în această dimineaţă, o petiţie online lansată sub sloganul: “Spania este mult mai bună decât liderii săi” – scrie Agenţia France Presse.

Guvernul spaniol le-a solicitaţ din nou, ieri, liderilor catalani să renunţe la declaraţia de independenţă pe care vor să o pronunţe la începutul săptămânii viitoare.

Totodată, executivul de la Madrid şi-a cerut scuze pentru violenţele din ziua referendumului pentru independenţă de duminica trecută, declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Íńigo Méndez de Vigo, a cerut ca liderii catalani să evite paşii ireversibili şi a spus că în Parlametnul regional ar putea să înceapă rezolvarea conflictului catalan prin dialog prin forţele politice regionale, care îi reprezintă pe cetăţenii din Catalonia.

Executivul spaniol a reiterat scuzele pronunţate de prefectul de la Barcelona pentru violenţele din ziua referendumului.

De la Barcelona, liderul Carles Puigdemont a fost atenţionat de colegii de partid şi de guvern că o declaraţie unilatrală de independenţă nu mai este urgentă şi prioritară ar fi acum medierea cu Madridul.

Puigdemont a solicitat să compară în faţa Parlamentului regional, marţea viitoare, cu scopul de a face o expunere privind situaţia politică din Catalonia.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne de la Madrid menţine dipozitivul special de securitate în Catalonia până în 18 octombrie.

La cererea mai multor companii mari din Catalonia, guvernul a aprobat un decret care permite schimbarea sediului social în alte regiuni, din cauza incertitudinii create pe piaţa financiară şi pentru siguranţa economică. RRA

Cele mai citite

Related Articles