Vaccinul împotriva alergiei la ambrozie va fi creat la Timişoara!

Medicii timişoreni de la Centrul de Cercetare OncoGen au reuşit să facă primii paşi pentru crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie, o plantă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi care este dăunătoare pentru oameni.

Numărul persoanelor alergice a crescuţ iar sensibilitatea se manifestă în prezent şi la copiii foarte mici. Cercetătorii români, care colaborează cu cei austrieci, speră că, în aproximativ şapte ani, imunizarea împotriva acestei alergii se va putea face fără riscuri. Acest proiect beneficiază de o finanţare de două milioane de euro.

Echipa medicală condusă de dr. Carmen Bunu Panaitescu, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Viena, a reuşit sa izoleze primele fragmente alergenice din aceasta plantă astfel incaţ în aproximativ şapte ani, populaţia s-ar putea imuniza fără riscuri împotriva acestei patologii.

la Timişoara va fi creat şi primul sistem de alertare a pacienţilor, pe site sau pe telefonul mobil. Sistemul va funcţiona după aceleaşi principii ca şi cele de alerte meteorologice şi este posibil să fie funcţional chiar de anul viitor. Astfel de sisteme de alarmare a populaţiei la apariţia valurilor de polen au apărut deja în vestul Europei, spun medicii. Site-urile sunt asemănătoare celor de meteorologie şi includ coduri de clor în funcţie de concentraţia valului de polen, care exte maximă în lunile august şi septembrie.

Conducerea centrului Oncogen a anunţat că se lucreaza la o iniţiativă parlamentară pentru ca ambrozia să fie declarata planta de carantină pentru a se lua măsuri legale de stârpire a ei.

Medicii intenţionează să mai creeze la Timişoara un Centru de Excelenţă în Cercetarea Alergiilor.

Sursă:Rador

Cele mai citite

Related Articles