Începând cu anul 2000, la inţiativa Federaţiei Internaţionale a Farmaceuticelor, la data de 25 septembrie, în întreaga întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Farmacistului.

„De la cercetare la asistenţa medicală: Farmacistul este la dispoziţia ta” este tema sub care se desfăşoară, în 2017, Ziua Mondială a Farmacistului.

Vă propunem în această zi specială să ne amintim de prima farmacie montană din județul Caraș Severin –  „La Vulturul Negru” a farmacistului Knoblauch din Oraviţa.

Farmacistul Knoblauch este cel care, alături de farmacistul Gheorghe Roja, a preparat primul vaccin antivariolic din Banat.

“La Vulturul Negru”, unul dintre cele mai vechi obiective din oraşul Oraviţa, este prima farmacie din Banat, fiind situată între clădirile teatrului şi primăriei. A fost înfiinţată de familia austriacă Knoblauch în 1735 şi atestată din anul 1796. Imobilul deţine o impresionantă colecţie de instrumente farmaceutice, de cărţi şi tratate de specialitate cu o vechime considerabilă, toate păstrate exemplar.

Criticul și istoricul literar, Ionel Bota a descris pe  ionel-bota.blogspot.com întreaga istorie a farmaciei „La vulturul”:

„Într-o clădire veche, la nr. 337, (azi, coordonate de monument istoric 11-B-248) funcţiona „farmacia de mână” a şpiţerului Winter, din 1763. Vechimea din 1763 a clădirii farmaciei e menţionată într-un act de plăţi la o bancă locală, datând de la finele veacului al XIX-lea73. În 1790, un farmacisţ Lederer, solicită Direcţiei Montanistice un sediu pentru a amenaja o „Berg Apotheke”, servind, spuneam, „Bruderlade”.

Prin documentul din 21 octombrie 1790, Lederer solicită Direcţiei Montanistice un ajutor în valoare de 150 de florini. Un alt documenţ emis mai devreme, la 20 august 1790, face menţiunea unui punct farmaceutic, nu ştim dacă în Oraviţa ori în Sasca Montană, pentru că prin acest acţ Direcţia îi conferă lui Lederer competenţe de a verifica situaţiile de facto de la o „Philip Apotheke”. Actul e chiar un proces-verbal de control prin care dirigintele punctului farmaceutic e atenţionat că nu se aprovizionează constant cu medicamente, că nu are o continuitate a programului de lucru, termenul stabilit pentru corecţii şi remedieri fiind de două luni. Cert e că punctul farmaceutic al lui Lederer avea o poziţie autoritară în întreagă zona cărăşană, asigurând cu medicamente cele patru districte montanistice: Oraviţa, Dognecea, Sasca, Moldova.74

Iar la 19 octombrie 1796 se încheie contractul de proprietate, act fundaţional care atestă, însă, intrarea în activitate a farmaciei de la Oraviţa, prima farmacie montanistică din Banat şi din spaţiul românesc. Pe baza contractului, Direcţia Montanistică vinde lui Lederer spaţiul şi toate auxiliile mai vechii „Berg Apotheke”.

Contractul avea inserată precizarea că documentul îşi exercită efectul juridic de la 1 februarie 1797 şi că, pentru începuturile activităţii, farmacia va primi, anual, de la „Bruderlade”, suma de 300 de florini. Încă din 1818, grav bolnav, Lederer intră în negocieri cu familia Knoblauch (probabil primul membru al „dinastiei” de farmacişti orăviţeni lucra în unitatea lui Lederer) în vederea vânzării activelor. La 30 ianuarie 1819 moare Lederer iar din 1820 avem un document de vânzare-cumpărare.

Contractul de vânzare-cumpărare între văduva lui Lederer şi Karl (Carol) Knoblauch datează din 1 septembrie 1820. Din lectura lui înţelegem că farmacia a fost închiriată şi că urmează a i se plăti familiei fostului proprietar suma de 11.000 de florini.

Karl (Carol) Knoblauch (1797, Reşiţa – 1869, Oraviţa) primul farmacist al celebrei familii orăviţene, s-a născut aici la 28 ianuarie 1797, ca fiu al inginerului August Filip Knoblauch, directorul furnalelor şi apoi al monetăriei de la Ciclova Montană. Tânărul Karl a urmat cursuri de medicină la Universitatea din Viena, obţinând diploma de absolutorium în 1818.”

A devenit muzeu în 1994, când a fost eliberată şi ultima reţetă parafată, farmacia “La Vulturul Negru”.

Valentina Adam

foto: oravita.ro