[FOTO] Alegeri parlamentare Germania 2017. Angela Merkel va obţine cel de-al patrulea mandat, conform sondajelor

Peste 61 de milioane de nemţi au fost chemaţi duminică, 24 septembrie, să voteze viitorul Parlament şi viitorul Cancelar. La această oră s-au închis urnele în Germania.

UPDATE: Pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial, un partid cu vederi naziste, Alianța pentru Germania (AfD), partid de extremă dreaptă, devine cea de-a treia formațiune politică a țării, cu aproximativ 13% din voturi, potrivit sondajelor. AfD intră în Parlament, unde ar putea obține chiar peste 80 de mandate.

…..

UPDATE:Un procent foarte mare din populaţia cu drept de vot a Germaniei s-a prezentat la vot: 71,5%.

…..

UPDATE:Cu cel de al patrulea mandat, Merkel îl va depăși pe Helmut Kohl drept cel mai longeviv cancelar german. Raportat la nivel internațional, Merkel a fost contemporană cu trei președinți americani, patru prim-ministri britanici și patru președinți francezi.

Cancelarul german și-a cultivat, de-a lungul anilor, imaginea unui lider prudent, pragmatic și puternic, notează agenția DPA. „Pot să spun că în momente decisive pot să-mi păstrez calmul, iar asta este un atu important pentru mine”, a declarat Angela Merkel,

 ……

UPDATE: În cei 12 ani de când a ajuns la conducerea Germaniei, Angela Merkel a consolidat poziția țării sale drept una dintre principalele puteri din Europa, fiind declarată în repetate rânduri cea mai puternică femeie din lume. În vremurile care au urmat referendumului privind Brexitul, dar și alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, Merkel și-a întărit poziția, chiar dacă s-a confruntat și încă se mai confruntă cu o revoltă pe plan intern, din cauza politicii sale față de migranți.

…..

UPDATE: Martin Schulz a anunțat că nu va face alianță cu Angela Merkel. Acest lucru înseamnă că partidul pe care îl conduce, SPD, va deveni principala formațiune politică de opoziție din Germania.

…..

Extrema-dreaptă care promitea să închidă graniţele pentru refugiaţi este pe locul 3 în preferinţele alegătorilor

Dacă sondajele se confirmă, Angela Merkel va obţine cel de-al patrulea mandat. Surpriza pare să vină de la extrema-dreaptă care promite să închidă graniţele pentru refugiaţi: este pe locul 3 în preferinţele alegătorilor. Aproape 30 la sută dintre aceştia au votat deja prin corespondenţă, iar o treime, conform sondajelor, nu erau hotărâţi cu cine să voteze.

Rezultatele primului exit poll publicat arată că CDU-CSU, coaliția Angelei Merkel, obține  35% din voturi,  SPD- 21%, iar  AfD -14%. Liberalii şi verzii au obţinut 10%, respectiv 7%, iar socialiştii (Die Linke) au luat 9%.

 Aceasta înseamnă că partidul de extremă dreapta Alianța pentru Germania (AfD) devine a treia formațiune politică a țării și  intră în Parlament.Tabăra Angelei Merkel, creştin-democrată, nu este foarte sigur că va avea şi majoritatea necesară. Asta înseamnă că am putea vedea o coaliţie în Berlin.

Revenim cu amănunte.

(Anca Bica Bălălău)

Nota redacţiei:

Angela Dorothea Merkel s-a născut pe 17 iulie 1954, în Hamburg, Republica Federală Germania,.Tatăl Angelei Merkel este pastorul luteran Horst Kasner. Mama ei, Herlind Kasner, născută Jentzsch, este de profesie profesoară de latină și engleză. Imediat după nașterea Angelei familia s-a mutat de la Hamburg (RFG) în RDG. În 1978 Merkel și-a încheiat studiul fizicii la Universitatea Karl Marx din Leipzig. În 1986 și-a dat doctoratul în fizică.În timpul școlii și al facultății a fost membră a organizației de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni și membră de partid. Merkel a trăit în RDG până la prăbușirea acesteia și Reunificarea Germaniei din 1989-1990.Între 1977 și 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998 încoace este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Ambele căsătorii au rămas fără copii. Începând din anul 2000 Merkel este președinta partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU). La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasă ca membră a parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripții electorale din landul Mecklenburg – Pomerania Inferioară. În presă, mai ales în cea britanică, Merkel a fost frecvent comparată cu fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, fiindcă ambele sunt femei care fac parte din partide conservatoare, având și un stil de conducere asemănător.

 La 10 octombrie 2005 partidele CDU, CSU și SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă în fața Bundestagului pentru fotoliul de cancelar federal. La data de 22 noiembrie 2005 Bundestagul a ales-o pe Merkel în funcția de cancelar federal, cu 397 de voturi pentru, 212 împotrivă și 12 abțineri.După noile alegeri federale din 2009 s-a creat o nouă coaliție guvernamentală, de data asta între fracțiunea parlamentară CDU/CSU (“Uniunea creștină”) și FDP (liber-democrații). Noul parlament (Bundestag) a reales-o pe Merkel drept cancelar al Germaniei. Merkel și-a numit apoi miniștrii, având drept nou vicecancelar și în același timp nou ministru de externe pe Guido Westerwelle, președintele FDP. Acest nou guvern a primit numele „Cabinetul Merkel II”.În urma alegerilor federale din 2013 a format o mare coaliție (CDU/CSU-SPD). În data de 17 decembrie 2013 Angela Merkel a fost aleasă de Bundestag pentru a treia oară în funcția de cancelar federal. În anul 2009 a fost numită de revista Forbes Magazine drept cea mai puternică femeie din lume.

La 12 octombrie 2010 Angelei Merkel i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, pentru “contribuția de importanță istorică la unificarea europeană și pentru rolul de importanță mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaționale”

 Angela Merkel  este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009 respectiv 17 decembrie 2013.

De același autor

Related Articles