Germanii sunt așteptați la vot

La ora 9.00 se deschid secţiile de votare în Germania, la scrutinul parlamentar.

Forţele de ordine sunt vizibile pe străzi, pentru a asigura nu doar buna desfaşurare a votului, dar şi pentru siguranţă la maratonul tradiţional al Berlinului, care are loc tot astăzi. Multe străzi şi bulevarde sunt închise, mai ales pe traseul maratonului, ceea ce face traficul destul de greoi.

Sondajele din ultimele zile dau câştigător în viitorul Parlament Uniunea Creştin Democrată, ceea ce înseamnă că Angela Merkel ar putea avea încă 4 ani de mandat de cancelar.

Alegerile de astăzi stau sub semnul dezbaterilor despre migraţie, refugiaţi şi ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania care, potrivit sondajelor, poate obţine cam 10% din locurile din parlament.

Alternativa pentru Germania are ambiţia declarată de a deveni un partid mare, un aşa-numit partid al tuturor, al poporului, adică ceea ce au fost în trecut creştin-democraţii şi social-democraţii în vremuri de mare criză, ca perioada de reunificare a ţării. Însă profesorul de ştiinţe sociale la Universitatea Kassel, D’Antonio consideră că niciun partid azi nu mai poate fi al tuturor, nu îi mai poate reprezenta pe toţi germanii, indiferent de clasă, ocupaţie ori origine. Structura societăţii germane a devenit mult prea complexă şi prea diversă.

foto: romanialibera.ro

De același autor

Related Articles