Lemnul de foc, o problemă sau nu prea…?

Direcţia Silvică va asigura mai puţin de un sfert din cantitatea de material lemnos solicitată de cetăţeni prin cererile înaintate la Primării, din lucrări de îngrijire sau tăieri de igienă şi accidentale. Restul materialului lemnos, va fi asigurat din depozitele proprii. Ponderea cea mai însemnată de lemn de foc este, însă, la agenţii economici care au achiziţionat lemn în urma licitaţiilor. În plus, mai sunt Ocoale Silvice unde nu au fost depuse încă centralizatoarele de către Primării. 

Dan Câmpan – directorul comercial al Direcţiei Silvice Caraş-Severin, explică:

“Pentru asigurarea populaţiei cu lemn de foc unităţile administrativ-teritoriale aveau obligaţia informării acestora, privind posibilitatea de cumpărare a acestui produs de la ocolul silvic din raza teritorială, iar termenul de înaintare a solicitărilor era 31 august 2017. Ocoalele silvice din subordinea Direcţiei silvice Caraş-Severin au acceptat centralizatoarele cererilor depuse de către populaţie până la 15 septembrie 2017. Problema este că din 76 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ până astăzi au depus centralizatoare doar 22 de UAT-uri. Volumul total solicitat de persoanele fizice este de peste 14.800 de metri cubi, iar din acesta, volumul total pe care putem să-l punem la dispoziţie, strict provenind din lucrări de îngrijire şi conducere a arboretelor, din tăieri de igienă şi accidentale este de 3.250 de metri cubi, volum ce va fi pus la dispoziţie până la 31 decembrie 2017, repet, strict pentru UAT-urile care au depus centralizatoarele respective. Volumul de 3.250 de metri cubi este pentru toate cele 22 de primării care au depus cereri.”   

Directorul comercial al Direcţiei silvice Caraş-Severin a adăugat că tot lemnul de foc exploatat de Ocoalele Silvice se vinde către populaţie şi instituţii publice din Caraş-Severin, fiind oprite orice livrări către alte judeţe.

Dan Câmpan a mai spus că Ocoalele Silvice vor finaliza transmiterea către unităţile administrativ-teritoriale a volumului de material lemnos disponibil, urmând ca primăriile să comunice lista cu persoanele care pot cumpăra lemn în limita stocului disponibil, aceasta urmând a fi afişată ulterior la sediile ocoalelor. Direcţia silvică recomandă populaţiei să se adreseze ocoalelor silvice de pe raza de domiciliu pentru a afla dacă pot beneficia de lemn de foc sau nu.

Amintim că, din cele 76 de unităţi administrativ-teritoriale din Caraş-Severin, până astăzi au depus centralizatoarele cererilor doar 22, iar volumul de lemn de foc de 3.250 de metri cubi va fi rezervat doar acestora. Acestui volum i se adaugă execedentul din fondul forestier de pe raza UAT-urilor limitrofe celui unde s-a depus cererea, precum şi lemnul din depozitele ocoalelor silvice.

(Hardy Cvoica, Alin Datcu)

Cele mai citite

Related Articles