Colegiul Medicilor cere reorganizarea sistemului sanitar!

Colegiul Medicilor din Bucureşti cere reorganizarea sistemului sanitar!

S-au constatat prea multe sarcini birocratice, un salariu nemotivant şi suprasolicitarea emoţională – spune preşedinta forului Cătălina Poiană, citând un studiu realizat de forul pe care-l conduce:

Salarizarea e o problemă şi este frustrant pentru un medic care şi-a dat atât timp din viaţă învăţatului să nu ajungă să fie nici pe departe la nivelul de salarizare a unui individ care lucrează într-o multinaţională sau a colegilor care au plecat în străinătate. Dar nu asta este problema de bază care stresează din punct de vedere profesional un medic şi aş vrea să remarcaţi faptul că medicul este stresat în primul rând datorită caracterului birocratic pe care sistemul de sănătate îl are şi datorită lipsurilor majore pe care le are sistemul de sănătate.

Cei 400 de medici din capitală care au fost chestionaţi au declarat că lucrează în medie câte 43 de ore pe săptămână şi consultă peste 18 pacienţi pe zi. Soluţiile propuse de medici se referă în mare parte la reorganizarea sistemului sanitar, prin reducerea birocraţiei, reglementări mai clare şi resurse alocate adecvate nevoilor din sistem.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie – august 2017, prin chestionare. Cei 400 de repondenţi din Capitală au declarat că lucrează în medie câte 43 de ore pe săptămână şi consultă peste 18 pacienţi pe zi. Situaţii asemănătoare se întâlnesc şi în restul ţării, astfel că procentele identificate la nivelul Capitalei pot fi generalizate cu uşurinţă. În alte ţări europene nivelul stresului este mult mai scăzut decât în România.

În Franţa, de exemplu, nivelul stresului este 42%, în Statele Unite ale Americii – 46%, iar în Germania de 49%.

Cele mai citite

Related Articles