Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă teroristă de la ”grav” la ”critic”

Marea Britanie a ridicat aseară de la ‘grav’ la ‘critic’, cel mai înalt grad, nivelul de alertă teroristă din ţară, ceea ce înseamnă că un atac este considerat ca fiind iminent, după explozia, unei bombe la o staţie de metrou din Londra, un incident calificat imediat de poliţia britanică drept ‘terorist’ şi soldat cu 29 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit Reuters şi AFP, premierul britanic, Theresa May, a spus într-un mesaj televizat că publicul va vedea mai mulţi poliţişti înarmaţi în reţeaua de transport public şi pe străzi. Totodată, în această perioadă, personal militar va înlocui ofiţerii de poliţie în posturile de pază ale ‘anumitor locuri protejate care nu sunt accesibile publicului’, a adăugat aceasta.

Poliţia din Marea Britanie a arestat un tânăr de 18 ani, suspectat că a plantat o bombă improvizată vineri într-un tren de metrou din Londra. Suspectul a fost arestat în portul Dover, iar ulterior poliţia a evacuat locatarii mai multor clădiri din Surrey, pentru a efectua o percheziţie la o adresă din zonă. Poliţia metropolitană a precizat că s-a înregistrat un progres considerabil în cazul atacului cu bombă de vineri, soldat cu rănirea a 30 de persoane. Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a declarat că autorităţile britanice vor face extrem de dificilă procurarea şi deţinerea de materiale care pot fi utilizate pentru confecţionarea bombelor artizanale.

“Nu există niciun dubiu că a fost vorba de un IED (dispozitiv exploziv improvizat – n.red.) şi a fost un noroc faptul că a făcut atât de puţine distrugeri. Cu toate acestea, suntem alături de toţi cei care au fost afectaţi de explozie şi ne vom asigura că vom face toţi paşii necesari pentru a ne asigura că acest gen de materiale, pe care acest tânăr a reuşit să le adune, nu vor mai putea fi aşa de uşor de achiziţionat pentru a fi combinate. Învăţăm permanent din aceste incidente”, a mai spus ministrul Rudd.

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat atentatul comis vineri dimineaţa la Londra, transmite EFE. Într-un scurt comunicat difuzat pe Telegram şi a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, agenţia de propagandă Amaq a grupării radicale a declarat că ‘o sursă a spus’ agenţiei că ‘un dispozitiv’ a explodat la metroul din Londra şi că acţiunea a fost realizată de ‘un detaşament al Statului Islamic’.

Spre deosebire de alte comunicate, Amaq nu a indicat în acest caz că sunt ‘soldaţi’ ai autoproclamatului califat şi nici nu a menţionat numărul victimelor atacului, remarcă agenţia spaniolă.

Precedenta ridicare la nivelul maxim de alertă teroristă în Marea Britanie a fost anunţată în luna mai, după atentatul de la Manchester, fiind redusă la un grad inferior câteva zile mai târziu.

Sursă: Rador

Cele mai citite

Related Articles