Între priorităţile rangerilor de pe Valea Cernei se află menţinerea traseelor turistice în condiţii optime pentru a fi parcurse, mai ales că sunt încă turişti care preferă drumeţiile montane în această perioadă.

„În această perioadă refacem marcajele limitei Parcului deoarece, din cauza intemperiilor, se degradează şi se pierd în timp. aşa că până când vremea ne permite, remarcăm aceste limite ale Parcului. Totodată, din cauza vânturilor puternice care au fost în ultimul timp, am avut doborâturi pe traseul de la Crucea Albă şi traseul către Poiana cu Peri, astfel că a trebuit să intervenim şi să degajăm aceste trasee de doborâturi, deoarece sunt foarte frecventate şi nu vrem ca turiştii să se accidenteze, mai ales că au mai fost în trecut câteva accidente în Parc!”, ne-a declarat ing. Codruţ Pârvu – specialist în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.

Dealtfel, chiar în sezonul estival din acest an au avut loc o serie de accidente pe suprafaţa Parcului, unul fiind chiar mortal!

„Turiştii se aventurează câteodată în afara traseelor şi încearcă diferite activităţi fără a avea echipamentul adecvat!”, ne mărturiseşte Codruţ Pârvu.

Turiştii care doresc să fie însoţiţi pe traseele montane de un ranger al Parcului se pot adresa la Centrul de Vizitare, unde li se pune la dispoziţie asistenţă specializată, ne precizează Codruţ Pârvu:

„Dacă ne solictă la Centrul de Vizitare cu cel puţin o zi înainte, există un tarif de 100 lei pentru un grup de trei persoane şi pentru fiecare persoană în plus se adaugă câte 10 lei şi, după ce se stabileşte traseul care va fi parcurş un angajat al Administraţiei Parcului merge cu ei în teren. Am avut solicitări, chiar înainte de a ajunge în staţiune au sunat la Administraţia Parcului, astfel că ne-am programat pentru a-i putea însoţi în teren!”

Paul-Sever Smadu