Zeci de persoane din nouă judeţe, s-au trezit în această dimineaţă cu mascaţii la uşă!

Poliţiştii din Mehedinţi împreună cu cei ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române efectuează la această oră 28 de percheziţii la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste cinci milioane de euro, prin comiterea de infracţiuni economice.

32 de persoane sunt bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţiile au loc în judeţele Mehedinţi, Timiş, Argeş, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj şi în municipiul Bucureşti.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 – 2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale. Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artifical impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste 5 milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor.„, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Conform anchetatorilor, cele 32 de persoane, bănuite că ar fi încălcat intenţionat legea, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, pentru audieri.

Daiana Roşca