România va asuma de la 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Palatul Victoria a găzduit ieri Conferinţa finală: Preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România în perioada ianuarie-iunie 2019, organizată la iniţiativa unui grup de şapte participanţi la ediţia a V-a a Programului oficial de internship al Guvernului României.

La eveniment au fost invitaţi ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului UE din Ministerul Afacerilor Externe, Cristian Bădescu, directorul Institutului European din România, Gabriela Drăgan, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, precum şi tineri care şi-au exprimat interesul de a participa la această dezbatere, cu prilejul sesiunilor anterioare de informare organizate din cadrul acestui proiecţ mediatizat prin reţelele de socializare.

În mesajul său, ministrul delegat a evidenţiat preocuparea constantă a actualului guvern de a crea oportunităţi pentru tineri şi le-a transmis participanţilor la eveniment invitaţia de a se implica în proiectele care vor fi demarate în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

„Ne dorim ca proiectul Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene să reunească, sub egida interesului comun, întreaga societate în ansamblul ei. Pentru a asigura o Preşedinţie de succeş care să îmbunătăţească imaginea ţării noastre, este nevoie să implicăm cât mai mulţi actori relevanţi pe parcursul procesului de pregătire şi în timpul exercitării mandatului. În acest senş vom lansa în perioada imediat următoare o platformă de consultare publică, comunicare şi dezbateri. Vom crea, de asemenea, cadrul legal prin care voluntarii şi stagiarii vor putea ajuta la organizarea evenimentelor în timpul Preşedinţiei. Tinerii pot juca un rol importanţ printr-o implicare activă în dezbaterile care au loc pe această temă. Dorim să le oferim oportunitatea de a deveni o voce în stabilirea priorităţilor acestui mandat”, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a subliniat importanţa existenţei unui consens politic şi instituţional cu privire la Preşedinţie, precum şi necesitatea imprimării unui ritm accelerat în cadrul procesului de pregătire. „România e în grafic în ceea ce priveşte calendarul pregătirii Preşedinţiei prevăzut de Consiliul Uniunii Europene. Întregul Guvern lucrează intens la organizarea acestui moment important pentru viitorul parcurs al ţării noastre în Uniunea Europeană”, a punctat Victor Negrescu.

România va asuma, pentru şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – una din cele şapte instituţii ale Uniunii. Ţara noastră face parte din trio-ul de Preşedinţii care mai include Finlanda şi Croaţia.

Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia a V-a, se derulează în perioada 17 iulie – 18 septembrie 2017 şi oferă unui număr de 100 de tineri oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administraţiei publice centrale. Dincolo de activitatea zilnică în cadrul administraţiei centrale, internii au ocazia să participe la discuţii şi mese rotunde în prezenţa unor înalţi oficiali ai statului român, precum şi la training-uri şi workshop-uri tematice.

Biroul de presă al Guvernului

Cele mai citite

Related Articles